Ter testi nedir, terde bulunan tuz oranını ölçmeye yarayan ve kistik fibrozis kalıtsal hastalığının tespit edilmesini sağlayan bir uygulamadır. Bu testin yapılması için yetişkin veya bebek için belli bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Ter testinin erken yaşlarda yapılması ve erken teşhis konulması çok önemlidir. Eğer bebeklerde ve daha büyük bireylerde;
- Vitamin eksikliği,
- Tuzlu bir cilt,
- Kötü kokulu dışkı gibi fark edilebilecek rahatsızlıklar var ise ter testini hastanelerin ilgili bölümlerine giderek testin yapılması önemlidir.
Ter Testi Ücretleri
Kistik Fibrozis gibi önemli bir hastalığın teşhisinde kullanılan ter testi fiyatları özel ve devlet hastanelerinde , özel kliniklerde ve özel test merkezlerinde değişiklik göstermektedir. Devlet hastanelerinde yapılan ter testi ücretleri hastanın sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır. 2015 yılından beri Sağlık Bakanlığı yenidoğan bebeklere kalıtsal ön tanı testlerinden biri olan bu testi, ter testi ücretleri ödemeye gerek olmadan düzenli olarak yapmaktadır.
Özel hastane ve kliniklerde ter testi fiyatları farklı olabilmektedir. Öncelikle hastaneler özellikle bebek için yapılacak bir testse anne ve babanın hastanenin ilgili birimlerince hazırlanan formları doldurmalarını sağladıktan sonra işlemi yaparlar. Ter testi ücretleri form onaylandıktan sonra alınmaktadır. Daha sonrasında işinde uzman ve deneyimli kişiler tarafından test yapılmaktadır. Ter testi için ortalama işlem süresi yarım saattir. Yukarıda bahsedilen rahatsızlıkları olan bireyler veya böyle rahatsızlıkları olan bebeklere sahip ebeveynler en kısa sürede hastanelere veya kliniklere giderek testi yaptırmalıdır.
Ülkemizde sınırlı sayıda hastanede ter testi yapılmaktadır. Özel hastane ve kliniklerde Ter testi fiyatları ödendikten sonra bir daha yaptırmak zorunda kalınabilir. Testi yaparken teknik sıkıntılar meydana gelebilir ya da kistik fibrozis denilen hastalığın tanısını koymak için tekrardan test uygulamak zorunda kalınabilir. Ter testini yaptırdıktan sonra testin tekrarlanmasına sebep olabilecek bazı sorunlar şunlardır:
- Test sonucunun yanlış yorumlanması.
- Az miktarda ter alınması (Alınan ter oranı filtre bez veya gazlı beze 75 mg kadar olması gerekmektedir).
- Test yapılan bireyin fizyolojik yapısının uygun olmaması.
- Ter alma bezinin yere düşmesi, hijyene dikkat edilmemesi, teknik sıkıntılar gibi bazı aksaklıkların olması.