Çocuklarda astım bronşit tedavisi, uzun süreli kontrol edici tedaviler ve kısa süreli atak tedavisi olarak ikiye ayrılır. Bu makalede kısaca astımın akut tedavisinden bahsedeceğim.
Astım akciğerlere kadar olan hava yollarının bir uyarı ile daralması sonucu öksürük, nefes darlığı, hırıltı şikayetlerinden en az birinin olmasıdır. Çocuk ve bebeklerde astım atağı sırasında bronşlar ( hava yolları ) daralır ve havanın geçişi zorlaşır. Bu hava yolu daralmasının bazı nedenleri vardır. Bunlar:
* Bronşları çevreleyen kasların kasılması sonucu hava yollarının daralması
* Bronşun mukozasının ödemlenmesi
* Hava yollarında normalde olan mukus salgısının aşırı artmasına bağlı daralması neden olabilir.
Çocuklarda Astım Atağı Nedir Nasıl Anlaşılır
Astım krizi, solunan havayı ileten ve akciğere kadar ulaşan hava borularının ani olarak kasılması şişmesi ve aşırı salgı yapılması neticesinde nefes borularının tıkanmasına bağlı olur. Nöbet sırasında hasta soluk almada zorluk çeker, daha çok nefes verirken zorlanma olur. Akciğerlere giren hava dışarı atılmada daralan hava yolu nedeni ile zorlanarak atılır. Bazen soluk alırken dışarıdan hışıltılar, hırıldama , ıslık sesi gibi sesler duyulur. Çocuk sık nefes almaya başlayabilir.
Astım Nöbetinin Belirtileri Nelerdir?
Astım krizinin belirtileri öksürük krizleri, bazen durmaksızın görülen öksürük krizleri, göğüsten gelen hırıldamalar, giderek artan soluk alıp verme, kaburgaların içeri doğru çekilir şekilde solunuma katılması ve belirginleşmesi, hava açlığı hissi, göğüs kafesinde sıkışma hissi, kalp hızında artış gibi belirtiler görülür.
Astımın Bulguları Nelerdir?
Öksürük
Astımın en sık bulgusudur. Özellikle gece öksürüğü daha şüphe edicidir. Ataklar arasında çocuk tamamen normal olabilir.
Hışıltı:
Astım nöbetlerinde sık duyulur. Akciğerdeki havanın dışarı çıkartılırken dar bronşlardan çıkarken zorlanmasına bağlı duyulur.
Göğüs Duvarında Çekilmeler:
Astım nöbetinde çocuğun soluk alıp verirken solunuma kaburgalar arasındaki kasların da katılmasına bağlı görülen çekilmeler. Genelde orta- ağır astım atağında görülür.
Hızlı Soluma:
Solunum eforunun artması ve solurken zorlanılmasına bağlı hızlı soluk alıp verme oluşmaktadır.
Astım krizi ilk yardım ve tedavisi
Astım krizinde ilk yardım yapılan daha önce tanı almış bir çocuk ise , ilaç dozlarını arttırmak ile başlar. Aldığı inhaler sprey ya da nebül olarak verilen ilaçların verilme sıklığı arttırılır. Sprey ile çocuk rahatlamıyor ise ilaçlarının nebulizasyon ile verilmesi daha doğru olacak, ancak çocuğun şikayetleri azalmıyor, sürekli ilerliyorsa acil servise başvurulması gerekmektedir.