Kulak Şekil Bozuklukları

Bebek kulak şekil bozuklukları yaklaşık 10000 doğumda 10 -20 civarında olduğu düşünülmkte. Hayatı tehdit eden bir sorun olmamasına rağmen, kulak defromiteleri hastayı ileriki yaşlarda ve ailesini de doğumdan itibaren stress yaratmaya itmekte.

Geleneksel olarak kulak deformiteleri arasında sayılan ve özellikle hepimizin bildiği kepçe kulak dışında, elf kulağı, fincan kulak, stahls ear gibi bir çok kulak anormalliği bulunmaktadır. Bu kulak deformitelerinin asıl nedeni kulak kıkırdağı ve kulağın iç ve dışında bulunan kasların pozisyonlarının anormal olmasından kaynaklanmaktadır.

Kulak kırıdağının sertleşmesini etkileyen faktörler

  • Bebeğin doğum haftası, erken doğan bebeklerde kıkırdak daha geç sertleşmektedir
  • Bebeğin anne sütü ya da mam ile beslenmesi .. Anne sütü ile beslenene bebeklerin kıkırdakları daha elastik olmaktadır.
  • Bebeğin yaşı.. Özellikle ilk 3 haftadan sonra kulak kıkırdağı sertleşmesi başlamaktadır. Büyük çocuklarda kıkırdak daha sert olmaktadır.

Yenidoğan döneminde fark edilen kulak deformitelerinin, cerrahi olmayan tedavisi özellikle ilk 15 günlük süre içinde başlanırsa iyi bir şekilde düzeltilebilmektedir.
Daha geç başlanan özellikle ikinci aydan sonra başlanan kulak deformiteleri tedavilerinde başarı şansı azalmaktadır.
Gecikmiş ya da hiç tedavi edilmemiş kulak deformiteleri ileriki yaşlarda çocukta psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Okul çağında akran zorbalığı, okula gitmek istememe gibi durumlar yaşayabilmektedir.
Bu durumdan muzdarip olan hastalar genellikle otoplasti denilen ameliyat ile kulak bozukluklarının düzeltilmesini istemektedir.
Bebek, yenidoğanlar ile ilgilenen sağlık personeli, işitme merkezlerindeki teknisyenler, ebeler, hemşirelerin kulak şekil bozuklukları hakkında çok dikkatli olmaları, aileye bilgi vermeleri çok önemlidir.

Call Now Button