Bebek aşıları ilk 2 yıl içinde ülkemizde planlanıp yapılan aşılardır. Bu aşılar ve diğer aşı uygulamaları ile ilgili olarak günümzüde kafa karışıklıkları artmıştır. Bu yazımızda bize en çok sorulan soruların cevaplarını yazmaya çalıştık.
Tüm dünyada yaygın aşılama programlarının başlamasından bu yana, bir zamanlar kızamık ve difteri gibi sık görülen çocukluk çağı hastalıkları vakaları çarpıcı bir şekilde azalmıştır. Bağışıklama milyonlarca çocuğu tehlikeli hastalıklardan korudu ve binlerce hayat kurtardı.
Aslında, bazı hastalıklar o kadar nadirdir ki, ebeveynler bazen kendileri için aşıya ihtiyaç olup olmadığını sormaktadır. Ancak, aşılarla önlenebilecek hastalıkların çoğu, nadiren olmasına rağmen, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile hala mevcuttur.
Gerçek şu ki, aşılar çocukları sağlıklı tutmak için hayati bir rol oynamaktadır. Ne yazık ki, aşılarla ilgili yanlış bilgilendirme, bazı ebeveynlerin çocuklarını aşılamamaya karar vermesine, onları ve diğerlerini hastalık riski altında tutmasına – hatta ölümüne neden olabilir.
Aşıların yararlarını ve risklerini daha iyi anlamak için okumaya devam edin.
Bebek aşıları ne yapar?
Aşılar vücudu hastalıklarla savaşmaya hazırlayarak çalışır. Her biri, belirli bir hastalığa neden olan ölü veya zayıf bir mikrop (veya bunun bir kısmını) içerir.
Vücut, bu mikrobun spesifik kısımlarını tanıyan antikorlar yaparak hastalıkla savaşma için bir pratik yapmış olur. Bu kalıcı veya uzun süredir devam eden yanıt, birileri gerçek hastalığa maruz kalırsa, antikorların zaten yerinde olduğu ve vücudun onunla nasıl mücadele edeceğini bildiği ve hastalanmayacağı anlamına gelir. Buna bağışıklık denir .
Çocuğumun bağışıklık sistemi aşı olmasından dolayı zayıflar mı?
Hayır, bağışıklık sistemi , su çiçeği virüsü gibi, bir mikroba karşı antikorlar oluşturur , ister doğal bir şekilde karşılaşsın ister bir aşı ile maruz kalsın vücut aynı işlemi uygular. Bir hastalığa karşı aşı olmak, başka bir hastalığa karşı bağışıklık tepkisini zayıflatmaz.
Bebek Aşıları ile verilen mikrop, bebeğe zarar vermez mi?
Bu var olan tamamen ölü (öldürülen) bakteri veya virüs ya da bakteri veya virüsün sadece kısmı ile yapılan herhangi bir aşıdır. Bu ölü mikrop parçaları ile üretilen aşılar kesinlikle bebekte o hastalığı yapmaz.
Yalnızca zayıflatılmış yapılan aşılar , su çiçeği (varicella) ve kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşıları gibi canlı virüsleri hastalığın hafif bir şeklini geliştirebilir. Ancak , bir bebek hastalığa neden olan virüsün canlı haliyle – vahşi haliyle karşılaşırsa, neredeyse her zaman çok çok şiddetli bir hastalığa yakalanır. Bununla birlikte, kanser tedavisi görenler ile bağışıklık sistemi hastalığı olan çocuklarda bu aşılar sorunlara neden olabilir.
Aşı nedeniyle hastalık riski son derece düşüktür. Amerika Birleşik Devletleri’nde artık kullanılmayan bir canlı virüs aşısı, oral çocuk felci aşısıdır (OPV). Çocuk felci aşısı programının başarısı , canlı virüs aşısının, aktif olmayan çocuk felci aşısı (IPV) olarak bilinen öldürülmüş bir virüs formu ile değiştirilmesini mümkün kılmıştır . Bu değişiklik, çocuk felci hastalığının Amerika Birleşik Devletleri’nde bağışıklama nedeniyle ortaya çıkma ihtimalini tamamen ortadan kaldırdı. Türkiye’de risk tamamen ortadan kalkmadığı için biz 6 ve 18. aylarda oral polio aşısını yapmaya devam ediyoruz.
Okuldaki diğer çocukların hepsine aşı yaptırılmışsa neden çocuğuma aşı yaptırmalıyım?
Herkes bağışıklanırsa, tek bir çocuğun bir hastalığa yakalanma şansının düşük olduğu doğrudur. Fakat çocuğunuz ayrıca okuldakilerden başka insanlara da maruz kalır. Sokakta, AVM’de , sinemada gibi. Ve eğer bir kişi aşıları yaptırmamayı düşünüyorsa, başkalarının da aynı şeyi düşündüğü ihtimalleri vardır. Aşı ile bağışıklık kazanmamış her çocuk, bulaşıcı hastalıkları yaymak için bir risk oluşturur.
Her ne kadar Türkiye’de hala aşılama oranları oldukça yüksek olsa da, çocuğunuzla temas eden herkesin aşılanıp aşılanmadığını, özellikle de şu anda diğer birçok ülkeden gelen ve birçok insanın seyahat ettiğini bildiğimiz ülkemizde hastalıklardan korunma için daha güvenilir bir yol yoktur. Yani çocuklarınızı korumanın en iyi yolu aşılamadır.
Aynı anda çok fazla aşı almak bebeğime zarar verebilir mi?
Bebeklerin düşündüğünüzden daha güçlü bağışıklık sistemleri vardır ve aşılardan aldıklarından çok daha fazla mikropla başa çıkabilirler. Aslında, bebek aşıları mikroplarının miktarı, bebeklerin bağışıklık sistemlerinin her gün uğraştığı mikropların sadece küçük bir yüzdesidir.
Bazen çocuklar hafif ateş veya kızarıklık gibi bir aşıya tepki verebilirler. Ancak, ciddi reaksiyon riski, önledikleri sık hastalıklar ile ilişkili sağlık riskleri ile karşılaştırıldığında küçüktür ve bebek aynı anda birkaç aşı yaptığı için gerçekleşmez. Aşıların yan etkileri ile ilgili AŞI YAN ETKİLERİ yazımı okuyabilirsiniz.
SAğlık bakanlığı aşı programı oluşturulması için yıllarca uğraşıldı, çok çalışıldı, çok dikkat edildi ve araştırmalar ile tekrar tekrar güvenli hale geldi. Yine de, bazı ebeveynler, bebeklerinin her muayenede yapılan aşılamadan dolayı endişe duydukları için alternatif programlar kullanmayı (yayma veya “ayırma”) düşünürler. Bu şekilde aslında bir bebeği hasta etme olasılığı daha yüksektir. Araştırmalar, alternatif aşılama programlarındaki birçok bebeğin ihtiyaç duydukları tüm aşıları asla alamadığını göstermektedir.
Ayrıca, alternatif programlar gerçek bir güçlük olabilir. Aşıları daha fazla doktor ziyaretine ayırmak, çocuğunuzu doktora götürmek zorunda kalacağınız ve çocuğunuzun daha sık aşı acısı çekmesi gerektiği anlamına gelir.
Aşılar % 100 etkili değilse, neden çocuğum acı çekmeli?
Tıptaki çok az şey yüzde yüz doğru olarak görülür. Ancak aşılar hastalığa karşı sahip olduğumuz en etkili silahlardan biridir – vakaların % 85 ila% 99’unda etkilidirler. Çocuğunuzun ciddi hastalık riskini (özellikle daha fazla insan aşılandığında) büyük ölçüde azaltırlar ve hastalıklara bir popülasyonda daha az görülmesini sağlar.
Çocukların aşı yapılırken ağlamalarını izlemek zor olabilir, ancak kısa süreli ağrı, potansiyel olarak ölümcül bir difteri , boğmaca veya kızamık hastalığındaki sorunları çekmenin yanında neredeyse hiç anlamı yoktur.
Neden sağlıklı, aktif ve iyi besleyen çocukların aşılanmaları gerekiyor?
Bebek aşıları, sağlıklı çocukları sağlıklı tutmaya yardımcı olmak içindir . Aşılar hastalığa yakalanmadan önce vücudu koruyarak çalıştığından, çocuğunuz hastalanıncaya kadar beklerseniz, aşının çalışması için çok geç olacaktır. Çocukları aşılamak için en iyi zaman sağlıklı oldukları zamandır.
Bağışıklama çocuğumda kötü bir reaksiyona neden olabilir mi?
Aşılara verilen en yaygın reaksiyonlar küçüktür ve şunları içerir:
- Aşının yapıldığı yerde kızarıklık ve şişme
- Ateş
- Aşının yapıldığı yerde ağrı
Nadir durumlarda, aşılamalar, nöbetler veya ağır alerjik reaksiyonlar gibi daha ciddi problemleri tetikleyebilir. Çocuğunuzun yiyecek veya ilaca alerjisi varsa veya daha önce aşıda bir problem yaşarsa, herhangi bir aşı yapılmadan önce doktora bildirin. Her yıl milyonlarca çocuk güvenli bir şekilde aşılanmaktadır ve çok az kişi ciddi yan etkilere maruz kalmaktadır.
Araştırmalar, aşıların güvenliğini sürekli olarak arttırıyor. Sağlık bakanlığı aşıları şimdi , öldürülen hücrenin tamamı yerine boğmaca hücresinin yalnızca belirli kısımlarını içeren bir difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı kullanmalarını önermektedir . DTaP adı verilen bu aşı, daha az yan etki ile ilişkilendirilmiştir.
Bağışıklama mı, timerosal mı otizme neden olur?
Hayır. Çok sayıda çalışma bebek aşıları ve otizm arasında bir bağlantı bulamamıştır (Otizm ; hafif ve şiddetli iletişim ve sosyal etkileşim becerilerinde bozulma ile karakterize bir gelişimsel bozukluktur). Aynı şekilde, Birçok çalışmada, thimerosal’ın (1930’lardan bu yana aşılarda koruyucu olarak kullanılan organik bir cıva bileşiği) otizme neden olmadığı tespit edildi .
Yine de, bazı ebeveynler tüm bu bilgilere rağmen çocuklarının aşılanmamasını ve ölümcül hastalıklara yakalanma riskini artırmalarını sağlamıştır.
Özellikle birçok MMR aşısı otizme bağlanan hiçbir kanıt bulamamasına rağmen, MMR aşısı özellikle suçlanmıştır. Aslında otizm ile MMR aşısı arasında olası bir bağlantı olduğunu öne süren uzun süredir gündem olan 1998 tarihli bir çalışma 2004’te geri çekildi ve bu yayını yayınlayan doktor tıbbi lisansını kaybetti .
2004 IOM raporuna göre, timerosalin otizmle bağlantılı olduğuna inanmak için hiçbir sebep yok. Yine de, çocuklukta cıva ve diğer ağır metallere maruz kalma riskini azaltmak için, thimerosal 1999’da çocuk aşılarından kaldırılmaya başladı. Şimdi, bebekler ve küçük çocuklar için aşılar hiç veya çok az thimerosal içeriyor . Son araştırmalar, thimerosal içeren aşıları almış bebeklerde bilişsel ve davranışsal problemler göstermedi.
Peki, son yıllarda artan otizm oranlarını ne açıklayabilir?
Birincisi, farklı derecelerde belirtiler gösteren daha fazla çocuğa uygulanabilecek daha geniş bir otizm tanımı var. Sağlık uzmanları arasındaki durumun daha fazla farkındalığı da daha fazla tanıya neden olmuştur.
Otizm tanısı alan çocuk sayısının artmasına rağmen MMR aşılaması oranları artmıyor. Londra’da otistik bozuklukların teşhisi 1979’dan beri artmaktadır, ancak rutin MMR aşılamasının 1988’de başlamasından bu yana MMR aşılaması oranları artmamıştır.
Ayrıca, otizm tanısı ortalama yaşı sahip çocuklarda ikisi de aynı olduğu tespit edilmiştir ve MMR aşısı alan ve almayan çocuklarda da aynı görülmüştür. Birçok araştırmacının keşfettiği şey, hafif otizm semptomlarının, çocuğun ilk doğum gününden önce – bazen erken bebeklik döneminde bile – sıklıkla ortaya çıktığı, ancak semptomların ebeveynler için daha belirgin hale gelene kadar genellikle fark edilmediğidir.
Rotavirüs aşısında bir sorun yok mu?
Rotavirüs , küçük çocuklarda en sık görülen ishal nedenlerinden biridir. Bu aşı ile intusepsiyon denilen bir bir risk artışı ile bağlantılı olduğu için 1999 yılında bir rotavirüs aşısı piyasadan çekildi .
Bununla birlikte, iki farklı rotavirüs aşısı (RotaTeq ve Rotarix) şimdi mevcuttur ve çok güvenlidir. Bazı araştırmalar invajinasyon için çok küçük bir artış riskinin olduğunu göstermektedir, ancak bu sorun nadirdir. Bu aşıların çoğu rotavirüs enfeksiyonu vakasını ve neredeyse tüm ciddi vakaları önlediği gösterilmiştir.
Aşı şimdi standart aşılama ziyaretleri sırasında bebeklere sıvı olarak ağız yoluyla veriliyor. Düzenli aşılama programında – 2 ay, 4 ay ve 6 aylarda RotaTeq veya 2 ay ve 4 aylarda Rotarix.
Aşılar SIDS, multipl skleroz veya başka problemlere neden olur mu?
Birçoğu İnternette dolaşan, bazı aşıları multipl skleroz, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) ve diğer problemlerle ilişkilendiren endişeler var . Bugüne kadar, çalışmalar bağışıklama ve bu koşullar arasında herhangi bir bağlantı gösterememiştir. SIDS vakalarının sayısı son yıllarda gerçekte% 50’den fazla düştü, oysa yıllık verilen aşıların sayısı artmaya devam etti.
Bir hastalık ortadan kaldırıldıysa, neden çocuklar aşılanmalıdır?
Globalleşen dünyada, seyahat imkanlarının bu kadar kolaylaştığı bir dünyada kızamık ve çocuk felci gibi nadir bulunan veya olmayan hastalıklar hala dünyanın diğer bölgelerinde bulunmaktadır. Bu nedenle biz neredeyse hiç görülmeyen hastalıklara karşı da aşılanmanın devam etmesini önemsiyoruz.
Son yıllarda, kızamıkların 2000 yılında bir çok ülkeden elimine edildiğinin açıklanmasına rağmen, birçok farklı ülkede kızamık salgınları devam etmektedir. Ülkemizde de kızamık vakaları tek tek görülmeye devam etmektedir. Bu vakalarda çoğunlukla aşılanmayan insanlar arasındaydı. Son zamanlarda görülen diğer önlenebilir hastalıklar arasında boğmaca (boğmaca) ve kabakulak sayılabilir.
Sadece çiçek hastalığı durumunda olduğu gibi, bu hastalık dünya çapında ortadan kaldırıldığı zaman, belirli bir hastalığa yönelik aşıları durdurmak güvenlidir.
Bebek Aşısı yapıldıktan sonra bağışıklık ne kadar sürer?
Kızamık için iki veya hepatit B serisi gibi birkaç aşı, tüm yaşamınız boyunca bağışıklık kazanmanıza neden olabilir. Tetanoz gibi diğerleri uzun yıllar dayanır, ancak hastalığa karşı sürekli koruma için periyodik aşılamalar (güçlendiriciler) gereklidir.
Boğmaca (boğmaca) aşısı da ömür boyu bağışıklık sağlamadığı için hala salgınlarının görülmesine neden olabilir. Boğmaca öksürüğü, büyük çocuklar ve yetişkinler için ciddi bir sorun değildir, ancak bebekler ve küçük çocuklar için olabilir. Bu nedenle, gençler ve yetişkinler şimdi tetanoz ve difteri güçlendirici (Tdap) ile birlikte boğmaca güçlendirici dozu alıyorlar. Bu enfeksiyonu kontrol etmede önemli bir adım, özellikle hamile kadınlar ve yeni doğan bebeklerin çevresinde olacak diğer yetişkinler için de boğmaca aşısı yapılması iyi olabilir.
Aşıların kaydını tutmak önemlidir, bu sayede doktorunuz çocuğunuzun aşı uygulamalarının zamanlamasını planlayabilir. Ayrıca çocuklarınızın her yıl grip aşısı yaptırmayı da düşünebilirsiniz. Geçen yıl aşılanmış olmak, grip virüslerinin sürekli değiştiği için, bu yıl birisinin gribe yakalanmasını önlemez. Aşı her yıl virüsün en güncel suşlarını içerecek şekilde güncellenir.
Grip aşısı, ortalama bir insanın grip alma şansını% 80’e kadar azaltır. Grip benzeri semptomlara neden olabilecek tüm virüslerin bulaşmasını önleyemez, ancak aşı yapılması, grip mevsiminde birisinin hastalanmayacağının garantisi değildir. Yine de, aşı olan bir kişi grip olmuşsa, semptomlar genellikle daha az ve daha hafif olacaktır.
Aşılar, güvensiz oldukları için sürekli çalışılıyor ve geliştiriliyor mu?
Sağlık bakanlığı ve ülkemizdeki üniversiteler, aşıların güvenliği, etkinliği konusunda sürekli takip içindedir. Sürekli ve güncel olarak aşıları kontrol etmektedirler.
Yeni aşılar ancak kapsamlı laboratuvar çalışmaları ve klinik denemelerden sonra lisanslandırılır ve bir aşı onaylandıktan sonra bile güvenlik izlemesi devam eder. Potansiyel yan etkileri en aza indirecek ve mümkün olan en iyi güvenlik standartlarını sağlayacak olan iyileştirmeler (örneğin, DTaP ve çocuk felci aşılarına yapılmış olanlar gibi) olmuştur ve olmaya devam edecektir.
Tüm aşıları Sağlık Bakanlığı ücretsiz yapıyor mu?
Sağlık Bakanlığı aşıları bebek aşıları konusunda oldukça iyi bir durumda. Sadece yapılmayan, rotavirüs ve menenjit aşıları yapılmamakta . Onun dışında tüm aşılar sağlık bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Ücretli olarak yapılan Meningokok (Menenjit etkeni) aşısı için aytıntılı bilgiyi Meningokok Aşısı Neden Yapılmalıdır? yazısını okuyabilirsiniz.
Bağışıklamalar hakkında nereden daha fazla bilgi bulabilirim?
Önerilen her aşılama hakkında ayrıntılar için cocuklaradaglik.com Güncel Aşı Takvimi yazısını okuyun . Ayrıca aşılarla ilgili daha fazla bilgi için Sağlık Bakanlığını Ulusal Bağışıklama Programı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ve çocuğunuzun hangi aşılara ihtiyaç duyduğu konusunda doktorunuzla konuşun – birbirimize güvenerek, hem çocuğumuzun hem de toplumumuzun daha, ailenizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.