İlk 1.000 gün boyunca iyi beslenme, sağlıklı beyin gelişimi için en önemli yapı taşlarını sağlar.
İlk 1000 gün boyunca, beyin bir insanın hayatındaki diğer zamanlardan daha hızlı büyür. Beslenme, bu erken beyin büyümesinin hızını ve gelişimini sağlayan yakıtı sağlar. Hamileliğin erken döneminde başlayan beslenmenin onun anne karnındaki beyin gelişimine katkısı çok önemli iken; erken çocuklukta başlayan beslenme, çocuğun bilişsel yetenekleri, motor becerileri ve sosyo-duygusal gelişimi için temel taşları oluşturur.
İlk 1.000 günlük penceredeki her aşamada, çocuğun hızla gelişen beyni, yetersiz beslenmeye, çocuk ihmaline, açlık ve besin yetersizliği ile birlikte gelen “toksik strese” karşı savunmasızdır. Bir çocuğun gelişimine bu dönemde verilen zarar; derin ve geri döndürülemez olabilir. Bu nedenle kadınların ve çocukların ilk 1000 gün boyunca ihtiyaç duydukları beslenmeyi ve desteği almalarını sağlamak, gelişmeye devam eden bir gelecek için şarttır.
Gebelik
Beyin gelişimi doğumdan önce başlar.
Bir çocuğun beyni hamilelikte çok erken dönemde büyümeye başlar ve şaşırtıcı bir hızla gelişir. Gebeliğin 4. haftasında, beynin tahmini 10.000 hücresi vardır. 24. haftaya kadar, 10 milyar içerir. Bir bebeğin annesinden beslenmesiyle aldığı beslenme, bu inanılmaz dönüşümü tetikleyen yakıttır.
Folik asit, demir, çinko ve iyotun yanı sıra protein ve yağ asitleri gibi besinler de hamilelik sırasında bebeğin beynini inşa etmede hayati bir rol oynar. Bunlardan biri veya birkaçı hamilelik sırasında mevcut değilse ve ya az ise, bebekte gelişimsel gecikmeler, doğum kusurları ve bilişsel eksiklikler açısından risk altında olabilir. Bir annenin diyeti ve besin depoları gelişmekte olan bir bebek için tek besin kaynağı olduğundan, kadınların hamilelikten önce ve hamilelik sırasında ihtiyaç duydukları sağlık bakımını ve besleyici yiyecekleri almaları çok önemlidir.
Bebeklik
Beyin gelişimi söz konusu olduğunda anne sütü doğanın süper besin maddesidir.
Bebeklik, dikkat çekici beyin gelişimi ve büyümesinin en önemli zamanıdır. Bu süre zarfında, bir bebek etrafındaki dünya ile nasıl etkileşime gireceğini ve iletişim kuracağını öğrenir. Erken dönem deneyimleri dediğimiz ebeveynleriyle ve diğer bakıcılarla olan duyarlı ilişkileri, oyun, aktiviteler yanı sıra, bebeklerin büyüyen beyinlerini beslemek için çok iyi beslenmeye ihtiyaçları vardır.
Anne sütü beyin gelişimi için mükemmel bir besindir. Bebeğin beyninin gelişimi için hayati önem taşıyan çeşitli besin ve proteinleri, ayrıca bebek formülünde yani mamalarda çoğaltılamayan büyüme faktörlerini ve hormonları içerir. Sayısız araştırma, anne sütüyle beslenen bebeklerin zeka testlerinde daha iyi performans gösterdiğini ve çocuklar ve gençler olarak yüksek IQ puanlarına sahip olduğunu göstermiştir. Emzirme sırasında anne ve çocuğun çok fazla dokunuş ve etkileşimi besleyici olduğu için emzirme, bebeğin hem bilişsel hem de sosyo-duygusal gelişim için kritik olan duyusal ve duygusal devrelerini güçlendirmede önemli bir rol oynar.
Erken çocukluk
Küçük çocuklar beyinlerini öğrenme için güçlendirmek için çok iyi beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
Bir bebek yürümeye başlayan çocuğa (TODDLER )geçerken, beyni hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bir yenidoğanın beyni bir yetişkinin beyininin büyüklüğünün sadece dörtte biri olsa da, 3 yaşında yaklaşık% 80 e kadar olurken 5 yaşında yetişkin beyin büyüklüğünün% 90’ına ulaşır.
Büyüyen beyin ve hücreleri demir, çinko ve protein yönünden zengin besleyici gıdalara ihtiyaç duyar. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, öğrenme kabiliyetlerini ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilecek bu temel besin eksikliğinden kaçınmak için ete ve diğer demir açısından zengin yiyeceklere ihtiyaç duyarlar.