HAMİLELİKTE BESLENME

Hamilelikte beslenme konusunu bebek sağlığı açısından değerlendiriyor süresince yeterli ve dengeli beslenmek gereklidir. Çünkü,

*Annenin kendi beslenme ihtiyaçlarını karşılaması,

*Hamilelik süresince vücut depolarını dengede tutması,

*Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlaması,

*Salgılanacak sütün enerji ve besin ögelerini karşılaması gerekir.

hamilelikte beslenme

Hamilelik döneminde kesinlikle kilo yemek için diyet yapılmamalıdır. Çünkü bu tarz bir yaklaşım vücudunuzdaki mikrobesinlerde; örneğin, folik asit, vitamin B12, demir, esansiyel yağ asitleri gibi ögelerde azalmaya neden olarak , bebeğin hızlı gelişim döneminde gerekli olan ihtiyaçlarının yetersiz sağlanmasına neden olabilmektedir. 

Gebelik boyunca sağlıklı beslenme bebeğinizin gelişimi için çok önemli bir dönemdir. İhtiyacınız olan besin gruplarını çeşitli besin maddelerinden almalısınız. Yani günlük beslenmenizde sebzeler, meyveler, protein, yağ ve karbonhidrat grupları olmalıdır. 

Gebelik boyunca günlük yaklaşık fazladan 300- 400 kalori almanız bebeğinizin ve sizin sağlığınız için yeterlidir.

Besin Grupları: 

Hamilelik boyunca gerekli besinleri ne kadar çeşitli besin gruplarından alırsanız o kadar zengin bir beslenmeye sahip olursunuz. Burada hamilelikte beslenme konusunda besin gruplarını göstermeye çalışacağım.

Ekmek ve Tahıllar: Vücudun hamilelik için ana enerji kaynağı, ekmek ve tahıllarda bulunan temel karbonhidratlardan gelir. Tam tahıl ve zenginleştirilmiş ürünler demir, B Vitaminleri, lif ve bazı proteinler gibi önemli besinleri bile sağlar. Güçlendirilmiş ekmek ve tahıldan gerekli miktarda folik asit alabilirsiniz.

Kilonuza ve diyet gereksinimlerinize bağlı olarak, günde 6-11 porsiyon (6-11 oz) ekmek / tahıl arasında herhangi bir yerde tüketmelisiniz.

Protein:

Et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve fasulye hamilelikte gerekli olan protein, B vitaminleri ve demiri içerir. Gelişmekte olan bebeğiniz, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde bol miktarda proteine ihtiyaç duyar. Demir, büyüyen bebeğinize oksijen taşımanıza yardımcı olur ve ayrıca yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve depresyon gibi semptomlardan kaçınmaya yardımcı olmak için kaslarınıza oksijen taşır.

ABD RDA’sı günde yaklaşık 27 mg önermektedir. Yağsız sığır eti, tavuk, kuzu eti, karaciğer, hindi ve dana eti iyi seçeneklerdir. Balıklar ve diğer bazı deniz ürünleri, kurallar dahilinde hamilelik için iyi bir beslenme seçeneği olabilir. Yüksek miktarda cıva içeren balıklardan kaçınılmalıdır. (Balık ve Merkür Seviyeleri hakkında daha fazla bilgi edinin). Günde en az 3 porsiyon protein tüketmelisiniz.

Süt Ürünleri:

Hamileliği desteklemek için günde en az 1000 mg kalsiyum gereklidir. Kalsiyum, güçlü dişler ve kemikler, normal kan pıhtılaşması ve kas ve sinir fonksiyonu oluşturmak için gereklidir. Gelişmekte olan bebeğiniz önemli miktarda kalsiyum gerektirdiğinden, diyetiniz yoluyla yeterince tüketmiyorsanız (osteoporoz gibi gelecekteki sorunlara yol açabilir) vücudunuz kemiklerinizden kalsiyum alacaktır.

İyi kalsiyum kaynakları arasında süt, peynir, yoğurt, kremalı çorbalar ve pudingler bulunur. Biraz kalsiyum yeşil sebzeler, deniz ürünleri, fasulye ve kuru bezelye de bulunur. Günde en az 4 porsiyon süt ürünü tüketmelisiniz.

Call Now Button