Çocuklarda İştahsızlık Ankara
Çocuklarda iştahsızlık kliniğimize en sık başvuru nedenlerindendir. Ebeveynlerin birçoğu çocuklarının iştahsız olmasından dolayı sağlıklı gelişemeyeceğinden endişe eder. Çocukların az yemesi ya da yemek seçmeleri onların her zaman sağlıksız oldukları anlamına gelmez ancak bazı ciddi hastalıklar nedeniyle de iştahsız olabilirler. Bu aşamada ciddi araştırma yapılıp sorunun tespit edilmesi önemlidir.
Çocuklarda iştahsızlık hangi sorunlara yol açabilir?
Ebeveynler çocuklarının iştahsız olduğunu düşünürken; az yemelerinden, yemek seçmelerinden, kendi kendilerine yemek yememesinden şikayet eder. Ancak bu tür sorunlar çocukların ortalama yarısında görülen durumlardır. Bu çocukların hepsinde besin eksikliği ya da büyüme geriliği sorunları yaşanmaz.
İştahsız olarak görülen çocukların ancak %1 ya da 2’sinde ciddi şekilde kusma ve beslenmeyi reddetme gibi sorunlar görülür. Bu sorunlarla birlikte ciddi kilo kayıpları ve yeme bozuklukları ortaya çıkar. Bunun gibi ciddi sorunlar ilerleyen yaşlarda öğrenme bozukluğuna, anoreksiya nevroza ya da davranış bozukluklarına neden olabilir.
Çocuklarda iştahsızlık sebepleri nelerdir?
Anne ve babalar, çocuklarının yetersiz beslendiği ve büyüme geriliği olduğu gibi konularda sıklıkla doktora başvururlar. Çocuklarda iştahsızlık fiziksel hastalıklar nedeniyle olabileceği gibi psikolojik sebeplerden dolayı da olabilir.
İştahsızlığa neden olabilecek fiziksel hastalıklar arasında, idrar yolu enfeksiyonu, kulak, burun, boğaz ağrıları ya da çinko eksikliği sayılabilir.
Psikolojik nedenler ise daha çok çocukların aile ve çevresinde yaşanan problemler nedeniyle oluşur. Çocuklarda iştahsızlık anne ya da babaya tepki göstergesi olabilir veya kendini birey olarak ispatlama çabası olabilir. Bunun dışında, çocuğa baskıcı bir yaklaşımda bulunmak, ağzını açmaya zorlamak ya da çocuğun istediği zaman değil de ailenin istediği zaman yemek yemeye zorlanması da beslenmeyi reddetmesine yol açan diğer psikolojik sebepler arasında yer alır.
Bu tarz, aslında kötü niyetli olmayan yaklaşımlar çocuklarda iştahsızlık sorununun yaşanmasına neden olabilir ve bu psikolojik sebepler çözülmezse ileride ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
İştahsız çocuk karşısında yaklaşımınız nasıl olmalı?
Çocuklar, gelişim dönemlerinde oldukları için doğru beslenmeleri oldukça önemlidir. Beyin ve vücut gelişimi, metabolizma, büyüme ve hormonların düzenlenmesi gibi ilerleyen yaşlarını etkileyecek sağlık konuları bu dönemdeki beslenmelerine bağlıdır.
Doğru beslenme için çocuğunuza nasıl yaklaşmalısınız?
- Çocuğunuzun sevmediği yiyecekler konusunda ısrarcı olmayın.
- Faydalı yiyecekleri daha cazip sunum teknikleriyle verin.
- Çocuğunuzun mide kapasitesi sizinle aynı değildir. Bu nedenle kendi istedikleri kadar yemelerine izin verin.
- Çocuğunuzu arkadaşlarıyla kıyaslamayın ya da tehdit etmeyin ve korkutmayın.
- Yemeklerden önce abur cubur yemelerine izin vermeyin.
- Belli bir uyku düzeni oluşturulmuş olması beslenme konusunda önemlidir.
- Yemek saatlerini huzurlu ve eğlenceli zamanlar haline getirin.
Çocuklarda iştahsızlık nasıl tedavi edilebilir?
Çocuğunuza doğru yaklaşımları denediğiniz halde iştahsızlık sorunu devam ediyorsa, bu durumda mutlaka uzman doktorunuza başvurmalısınız.
İştahsızlık sorununda uzman hekiminizin gerekli görmesi halinde multidisipliner değerlendirme yapılmalı ve buna göre bir tedavi süreci planlanmalıdır. Multidisipliner değerlendirmede, psikolog ya da psikiyatrist, çocuk gastroenteroloğu, fizyoterapist ve diyetisyen bulunmalıdır.
İştahsızlığa neden olan sorunlar değerlendirilip bir tedavi yöntemi önerilmeli ve tedavi programına sadık kalınmalıdır.
Bu noktada en önemli faktör ailedir. Tedavinin başarılı ya da başarısız olması ailenin tutumuyla çok ilgilidir. Ailelere, iştahsızlık ve beslenme sorunlarının kısa zamanda çözülmeyeceği ancak belli bir zamana yayıldığında sorunun tedavi edilebileceği anlatılmalıdır. Ailelerin de bu konuda uzman doktoruna destek olması beklenir ve verilen kurallara, programlara harfiyen uymaları önemlidir.