Bebeklerde Kafa Yamukluğu ve Bebek Kafa Şekillendirici Kask Tedavisi

Bebeklerde Kafa Yamukluğu ve Bebek Kafa Şekillendirici Kask Tedavisi hakkında bilgilendirdik.

Doğumda kafatası şekil bozukluğu

Bebeğin şekilsiz kafasının olması doğumdan sonra normaldir. Büyüdükçe, kafatasının düzelmemesi durumu başka durumların işareti olabilir. Bazen kask tedavisi yardımcı olabilir.

Bebeğin kafasındaki hafif kusurlar doğumdan sonra normaldir, ancak bebekler büyüdükçe şekilsiz bir kafanın düzelmemesi durumu, daha dikkat edilmesi gerekliliğini bize belirtir.

Bebek ortez kask tedavisi ne işe yarar?

“Bebek kafa şekli sorunlarının büyük çoğunluğunda, bebek, kafatasının deformasyonel yamuklaşması olarak da bilinen, konumsal plajiyosefali olarak bilinen şeye sahiptir. Bu durumlarda, önce çocuk uyanıkken denetimli karın zamanı gibi koruyucu önlemleri deniyoruz. Kafa düzleşmesi hala ciddi ise, kozmetik düzeltmeye yardımcı olmak için bir kraniyal kalıplama kaskı bir seçenektir.

Pozisyonel plajiyosefali nedeniyle kafa düzlüğü, bir bebek başının belirli bir tarafında yatarken önemli miktarda zaman harcadığında ortaya çıkabilir.

“Ebeveynlere, çoğu zaman, bebeklerinin kafasındaki düz bir alanın, basitçe pozisyonel plajiyosefali belirtisi olduğuna, genellikle

konservatif önlemlerle ve bazen de kask tedavisiyle düzeltilebilen bir durumdur.

Kafa şekli sorunları olan tüm bebeklerin küçük bir yüzdesinin kraniyosinostoz adı verilen bir duruma sahidir. Bu durumda, bir çocuğun kafatası kemikleri arsındaki yumuşaka alnlar, çok erken birleşir ve kafa büyümesi ile ilgili sorunlara neden olur. Bu durumlarda deformiteyi düzeltmek için ameliyat gerekir ve ameliyattan sonra kask kullanılabilir.

Ebeveynler, bebeklerinin kafasındaki düz noktaları önlemek için ne yapabilir?

Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırmalısınız. Bebek uyanıkken, bebeğinizin boyun kaslarını güçlendirmesine ve sırt üstü harcanan süreyi azaltmasına yardımcı olabilecek gözetim altında karın aktiviteleri zamanı konusunda çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Bebeğimin kafa şekli konusunda endişeliyim. Ben şimdi ne yapmalıyım?

Bebeğinizin kafa şekli hakkında özel sorularınız varsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Çocuğunuzun çocuk doktoru, bebeğinizin kafasını düzenli olarak kontrol edecektir. Siz veya doktorunuz kafa şekilde herhangi bir sorun fark ederseniz, doktor çocuğunuzun başını hissedecek ve ölçüm yapacaktır.    

 Bebeğimin doktoru kafa şekli hakkında ne yapacak?

Bebeklerin başlarında bir miktar düzlük olduğunda, erken teşhis edilirse, doktorlar muhtemelen bunu gözetim altında karın üstü zaman geçirme ve/veya fizik tedavi gibi koruyucu önlemlerle tedavi etmeye çalışacaklardır. Bu önlemler kafa şeklini düzeltmezse, kask tedavisini düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

1 ila 4 aylık bebekler kask takmak için çok küçüktür. 4 ila 6 aylık bir bebekte konservatif önlemler denendikten sonra hala düzlük varsa, kask tedavisi düşünülebilir. Bebek büyüdükçe, kafatası daha fazla büyür ve oluşur, bu da kaskın daha yavaş çalışmasını sağlar.

Kask tedavisi gerekli mi?

Plajiyosefali için kask tedavisi her zaman bir seçimdir; asla zorunlu değildir. Doğru durumda yardımcı olabilir, ancak her zaman gerekli değildir. Kask kullansa da kullanmasa da kafa şekli genellikle daha iyi hale gelir.

Kask tedavisi, bazı ebeveynlerin, bir çocuğun kafasının şeklini kozmetik olarak iyileştirmeye çalışmak için, çocuklarının doktoruyla birlikte yaptığı bir seçimdir.

Çocuk doktorunuz veya bir pediatrik beyin cerrahı ile bebeğinizin özel durumunu ve kask tedavisinin artılarını ve eksilerini tartışabilirsiniz.

Tortikolis plajiyosefali ile nasıl ilişkilidir?

Bazen, tortikolis olan bebeklerde ya da boyun tutulması baş döndürme tercihine neden olur. Bu, bebeğin başın bir tarafında daha fazla zaman geçirmesine neden olabilir ve bu da pozisyonel plajiyosefali’ye neden olabilir. Denetimli karın zamanı, bebeğin boynundaki kasları güçlendirmeye de yardımcı olur. Çocuğunuzun doktoru, bebeğin boyun kaslarını gevşetmeye yardımcı olmak için fizik tedavi reçete edebilir.

Bebeğimin ne kadar süre kask takması gerekecek?

Kask takılması konusunda, süre genellikle 4 -6 ay olarak bilinmektedir. Kask taktığı sürede ise, günlük yaklaşık 23 saat kask takılması gereklidir.

Kask tedavisi, zamanla bebeklerin kafataslarının şeklini nazikçe düzeltmek için kullanılır. Yeni doğan bebeklerin kafatasları, aralarında boşluk olan yumuşak plakalar bulundurur. Bebek büyüdükçe bu plakalar genişler, yavaş yavaş sertleşir ve birbirine  yapışır.

Bazen bir bebek aynı pozisyonda uyurken, yumuşak plakalar düz bir nokta veya düzensiz bir görünüm geliştirebilir. Bu yaygın duruma plajiyosefali denir ve bebeğinizin beyni için tehlikeli değildir. Durum kendi kendine düzelmezse, çocuk doktorunuz pozisyon verme, egzersizler veya kask tedavisi önerebilir.

Diğer bir durumda, bebeğin kafatasının plakaları çok erken veya anormal bir şekilde kaynaşır. Bu durum, kraniyosinostoz , kafa şeklini düzeltmek için kasklı veya kasksız cerrahi tedavi gerektirebilir.

En çok sorulan sorular?

kafa şekil bozukluğu
  •  Kask kalıplama tedavisi veya kraniyal ortez, bir bebeğin kafatasının şeklini düzeltmek için özel bir kask takıldığı bir tedavi türüdür.
  •  Kask kalıplama tedavisi bebeğiniz için ağrılı veya rahatsız edici değildir.
  •  Tedavi süresi bebeğinizin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir ancak ortalama tedavi 4 aydır.
  •  Kask tedavisi kraniyal ortez olarak da bilinir.

Kask takmak çocuğunuzun kafasını nasıl düzeltir?

Kranial yeniden kalıplama kaskları genellikle içi yumuşak bir tabaka ve  sert bir dış kabuktan yapılır. Bebeğin başının doğal büyümesini yakalamak için hafif, kalıcı baskılar uygulanırken, belirgin alanlarda büyümeyi engeller ve düz bölgelerde büyümeye izin verir.

Bebeğinizin kafası büyüdükçe ayarlamalar sıklıkla yapılır. Kask esasen başın büyümesi için sıkı, yuvarlak bir alan sağlar. Çocuğunuz başını bir tarafa yaslamaya devam etse bile, kask başının daha fazla düzleşmesini önlemek için bir yastıklama görevi sağlayacaktır.

Çocuğum kask tedavisine aday mı?

Çocuğunuza deformasyonel plajiyosefali , brakisefali veya skafosefali teşhisi konulursa ve 12 aylıktan küçükse, bebeğin kafasının şeklini düzeltmek için kraniyal yeniden şekillendirme reçete edilebilir. Kask,  bir doktor tarafından reçete edilmelidir. Tüm bebeklerin kask tedavisi için uygun adaylar olmadığını unutmamak önemlidir ve bunu doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

Ek olarak, kraniyosinostozu düzeltmek için endoskopi yapılan çocuklara, kafa şeklini daha da düzeltmek için ameliyattan sonra sıklıkla kask tedavisi verilecektir.

Çocuğumun tüm gün kask takması gerekiyor mu?

Evet. Kaskın arkasındaki asıl bilgi, günde 23 saat giyilmesidir. Banyo sırasında çıkarılabilir. Diğer zamanlarda bebeğiniz oyun oynarken, uyurken veya beslenirken sürekli kask içinde olmalıdır. Bebeğinizin gelişim aylarını kask takarak geçirdiğini düşündüğünüzde, bunu bir ebeveyn olarak duymak şok edici olabilir. Vurgulamaktan hoşlandığımız bir şey, kaskın genellikle bebek için rahatsız edici olmadığıdır.

Çocuğum ne kadar süre kask takacak?

Bir kaskla ortalama tedavi genellikle 4-6 aydır, ancak tedavi süresi çocuğunuzun yaşına ve durumun ciddiyetine bağlı olacaktır. Kafatasının doğru şekilde yeniden şekillendiğinden emin olmak için dikkatli ve sık izleme gereklidir.

Çocuğum kask tedavisi görürken doktoru ne sıklıkla görmem gerekecek?

Takip ziyaretlerinin sıklığı bebeğinizin durumunun ciddiyetine bağlıdır. Bebeğinize kalıplı bir kask takılırken ve ayarlamalar yapılırken, kask için bir kaç kez kontrole gitmelisiniz.

Call Now Button