İsilik nedir?
İsilik bebeklerde çok sık görülen bir durumdur. Özellikle yaz aylarında görülür İsilik bebeklerde tam gelişmemiş ter bezlerinin dışarıya açılan kanallarının tıkanması nedeni ile oluşur. Ter dışarıya atılmadığında, ter kanallarda birikir ve isilik belirtileri görülmeye başlar.
İsilik belirtileri nelerdir?
Özellikle vücudumuzun en çok terleyen bölgeleri olan yüz, boyun, koltuk altı, kasık bölgelerinde çok sık görülür. Kırmızımsı , üzeri kabarık lezyonlardır. Hafif orta şiddetli isilik belirtileri olan çocuklarda önleme önlemleri ile genelde geçerken, çok yoğun isilik olan bebeklerde ise ilaç ve ya isilik için kremler önerilebilmektedir.
Bebeklerde isiliği önlemek için neler yapılabilir?
İsilik sıcaktan ve ter bezlerinin tıkanması neden ile olur. Bu nedenle bebeğin bulunduğu ortam ısısını azaltmalısınız. Klima, vantilatör, ya da doğal yöntemler ile odayı serin tutmaya çalışmalısınız.
Bebeğin kıyafetlerini olabildiğince az tutmalısınız. Kıyafetlerde sıcaklamasına ve terlemesine neden olabilir.
Günlük banyo yapılarak, bebeğin ter bezlerinin kanalları açılmaya çalışılabilir, hem de bebeğiniz daha serin kalmasına yardımcı olursunuz.
İsilik kaşınır mı?
İsilik kaşıntı yapabilir, bu da bebeğin huzursuzlanmasına neden olabilir. Bununla birlikte isilik eğer iltihaplanma yoksa , ağrı yapmaz.
Bebeklerde isilik tedavisi
Bebeklerde isilik genelde kendiliğinden geçer. İsilik önleme öneriler de işe yarayabilir.
İsilik için bazen nemlendirici isilik kremleri önerilebilir. Bebeklerde isilik bazen çok ciddi boyuta ilerleyebilir, bu durumlarda daha etkili ancak içerik olarak kortizollü isilik kremleri önerilebilir.