Anne Sütü Nasıl Artar?

Anne sütü nasıl artar, sorusu en sık karşılaştığımız sorulardandır. Ve gerçekten çok önemli bir konudur. Bu yazımızda anne sütünün arttırlaması ile ilgili ipuçlarını paylaşmak istiyorum.

Emzirmek yeni anneler için stresli olabilir, özellikle de bebeği mutlu ve sağlıklı tutmaya yetecek kadar anne sütü üretmekten endişeleniyorsanız. Bebeğinizin ne kadar içtiğini tam olarak söyleyebileceğiniz biberonla beslemenin aksine, ne kadar emzirebildiğinizi anlamanız zordur. Göğüsleriniz şeffaf değildir, bu nedenle ne kadar sütünüz olduğunu ve bebeğinizin ne kadar aldığını bilemezsiniz.

emzirmek yeterli geliyor mu

Bu, bazı yeni annelerin merak etmesine neden olabilir: Yeterince anne sütü üretebiliyor muyum?

Yeni doğan bebeğim yeterince besleniyor mu yoksa süt miktarım az mı? İşte size durumu çözmek için biraz yardım edelim.

Anne sütü üretimi nasıl olur?

Hamileliğin 3. ayı gibi erken bir zamanda , göğüsleriniz emzirmeye hazırlanmaya başlar, süt üretmek için gereken bez dokusunu geliştirir ve göğsünüzdeki süt kanallarının sayısını arttırır. İkinci üç aylık dönemin sonunda, vücudunuz emzirebilir hale gelir. Ancak değişiklikler burada bitmiyor.

hamileliğin 3. ayı

Bebeğiniz doğduğunda, prolaktin adı verilen bir hormon süt üretimini arttırır, ve başka bir hormon olan oksitosin, göğüsteki küçük kas hücrelerinin kasılmasına neden olarak sütü dışarı iter. Bebeğiniz emzirirken, prolaktin seviyeleriniz artar ve devam eden arz ve talep döngüsünde daha fazla süt üretilir: Bebek göğüslerinizden süt alır (talep), göğüsler daha fazla süt üreterek (tedarik) yanıt verir.

Düşük süt üretimine en sık ne sebep olur?

Neyin düşük süt üretimine neden olduğu her zaman net değildir. Anne sütü üretimi arz ve talep döngüsünden etkilenirken, araştırmacıların anne sütü üretimini etkileyebilecek veya engelleyebilecek tüm faktörleri anlamak için hala uzun bir çalışma alanı vardır. Herşey tam anlaşılmış değildir.  Bununla birlikte, yeterli emzirme sıklığı, yani talebin artması sütün üretimini arttırmanın en önemli ipucudur.

  • Tamamlayıcı Besinler
  • Menüye mama eklediyseniz, bebeğiniz göğüslerinizden daha az süt alabilir ve bu da göğüslerinizin daha az süt üretmesine neden olabilir.
  • Seyrek beslenmeler. Yeni bir anne için öğünler arasındaki zamanı uzatmak (örneğin dört saate kadar) daha kolay olabilir, ancak göğüslerinizin yeterli miktarda süt üretecek kadar sık ​​uyarılmayacağı anlamına gelebilir. Örneğin, bebeğiniz iyi bir uykudaysa, yeterince uykuya dalmak için iyidir, ancak süt üretiminizi arttırmak için bebeğin uzun süreler uyuması o kadar iyi değildir.
  • Kısa beslemeler. Emzirme seanslarını kısa keserseniz (örneğin, her göğüste beş dakika), bu sadece bebeğinizin besleyici arka süt almasına yardımcı olmaz, aynı zamanda göğüsleriniz yeterince boşaltılmaz. Yeterli boşaltma olmazsa, daha fazlasını üretmeye teşvik edilmezler.
  • Emzikler. Bazı bebekler için (ama hepsi değil), emziği emmek için harcanan zaman, memeyi emmek için daha az zaman veya eğilim anlamına gelir. Daha az emmek, daha az süt üretimi anlamına gelebilir.

Bebeğinizin yeterince süt aldığını gösteren işaretler

Pompalamadığınız sürece göğsünüzden ne kadar süt çıktığını söylemek zor olsa da, bebeğinizin tamamen doyduğuna dair bazı işaretler vardır.

  • Bebeğiniz sık sık kaka yapıyor.  Büyük, hardal renkli dışkılarla dolu en az üç ila dört çocuk bezini her gün 5 ila 7 günlük olduğunda değiştiriyorsanız, bebeğiniz yeterince süt alıyor demektir. Yaklaşık 2 ila 3 aylık bir yerde, bu oranın günde bir kakaya, hatta her gün bir kakaya düşmesini bekleyin – bu, hala yeterince süt aldığı anlamına gelir.
  • Bebeğiniz bol bol işiyor.  Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde (ilk aylarda günde en az altı kez) ıslaksa, bol miktarda sütünüz olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Bebeğinizin idrarının renksiz olması.  İdrarı açık sarı veya renksizse, yeterince su içiyor (ve iyi bir süt üretiminiz vardır).
  • Bebeğiniz emzirme sırasında yutkunma yapıyor ise. Bu, anne sütünün midesine  indiğinin bir işareti. Sessiz bir emme rutini varsa ve hala kilo alıyorsa, endişelenecek bir şey de yok.
  • Bebeğinizin beslendikten sonraki durumu.  Bebeğiniz beslendikten sonra rahatlıyor, huzurlu bir şekilde uykuya geçiyorsa bu iyiye işarettir.  Bebeğiniz tam bir emzirmeden sonra çok ağlıyorsa ve telaşlanıyorsa, bu hala aç olduğu anlamına gelebilir. Bununla birlikte, kirli bir bebek bezi, gaz veya kolik gibi açlıkla ilgili olmayan nedenlerden dolayı telaşlı olabileceğini unutmayın. Genel olarak, eğer bebeğiniz genel olarak aktif, uyanık ve sağlıklıysa, süt yapımı bölümünde endişelenecek bir şeyiniz yoktur.
  • Bebeğiniz kilo alıyor.  Kilo alımı iyi ise en iyi süt üretiminin iyi olduğunu anlamına gelen yöntem budur.  

Bebeğinizin yeterince süt almıyor olabileceğine dair işaretler

Bu sorunun en net göstergesi kilo alamamaktır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre, çoğu bebek doğumdan hemen sonra kilo verirken, zamanında doğmuş bebekler doğumdan sonraki ilk birkaç günde doğum ağırlıklarının yüzde 7’sinden fazlasını vermemelidir. (Bununla birlikte, biraz daha fazla kilo kaybı da normal olabilir – ancak  bunu çocuk doktorunuz en iyi belirleyecektir. 

Bebekler 10 günlük ya da daha fazla olduklarında doğum ağırlıklarına dönmeli ve haftada ortalama 250- 300 gr ons almaya başlamalıdır. Bebeğiniz yeterince kilo alamıyorsa veya kilo veriyorsa, bu yeterince süt almadığının bir göstergesidir.

Araştırmalar ayrıca, doğumdan hemen sonra yeni doğan bebeklerde geçici kilo kaybının, annelerin yeterince süt üretmediklerini düşünmelerine ve hemen takviye vermeye başlamalarına yol açarak anne sütü arzı ve talebi ile ilgili potansiyel bir soruna yol açabileceğini göstermiştir.

Düşük anne sütü üretimi konusunda ne yapılmalı

Yeterli süt üretemediğinizden endişeleniyorsanız veya bebeğinizin kilo alması beklenenden daha yavaşsa, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınız, çocuk doktorunuz veya emzirme uzmanınızla konuşun. Tüm düşük süt tedariki durumları yalnızca talep sorunlarından kaynaklanmasa da, sizin için durum bu olabilir. Öyleyse, süt üretiminizi artırabilecek atabileceğiniz adımlar vardır.

Süt üretiminizi nasıl artırabilirsiniz?

  • Bebeğinizin emzirme pozisyonunun ve tutuş pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olun  
  • Bebeğinizin her beslenmesinde memeyi boşaltmasına izin verin (saate bakmayın; beslenmeyi ne zaman biteceğine o karar versin).
  • Bebeğinizi talep üzerine besleyin (ilk aylarda her iki ila üç saatte bir). Beslemeler arasında uzun aralıklar vermeyin.
  • Bebeğiniz, göğüste sürüklenen uykulu bir şekilde emiyorsa, her birinin yeterli emme süresine sahip olduğundan emin olmak için emzirme sırasında göğüsler arasında ileri geri geçiş yapın.
  • Bebeği asla karın üzerine yatırmamanın bebekler için uyku güvenliği temellerinden biri olduğunu zaten biliyorsunuz , ancak eğer karın uykusu yapıyorsanız, yataktaki konumunuzu ayarlamanız gerekebilir. Geceleri göğsünüze çok fazla ağırlık koymak süt üretimini yavaşlatabilir.
  • Doktorunuz bebeğinizin kilo almasını ve emzik kullanımını sınırlamasını gerekli görmedikçe mama takviyesi yapmaktan kaçının.
  • Çok yorgun değilseniz, süt üretimini artırmaya yardımcı olabilecek şekilde, beslemeler arasında pompalama seansları yapmayı düşünebilirsiniz. Sadece damlamaları izlemek yerine pompalarken eğlenceli bir şeyler yaparak kendinizi ödüllendirin:  
  • Dinlen ve iyi ye. Bitkin, yetersiz beslenen bir anne, verimli bir süt makinesi değildir.
  • Bol su için.  

Düşük süt tedariki, emzirmeye yeni başlayan anneler arasında yaygın bir endişedir – yani endişeleniyorsanız, en azından yalnız değilsiniz. İhtiyaç duyduğunuz desteği almak için doktorunuzla veya bir emzirme uzmanıyla konuşun. Bu arada, bebeğinize özen ve sevgi gösterdiğiniz için harika bir anne olduğunuzu bilin.

Call Now Button