Yenidoğan İşitme Testleri

Bebeklerde işitmeyi incelemek için iki tür yenidoğan işitme testi tarama amaçlı kullanılır. Bu testlerin her ikisi de güvenli ve rahat bir şekilde yapılmaktadır.

İki test ayrı ayrı veya birlikte kullanılabilir. Her iki test de güvenilirdir. Hastaneler, kullandıkları tarama testleri türünü maliyet, personel ve doğan bebek sayısına göre seçerler. Ülkemizde Otoakustik Emisyon testi tarama testi olarak kullnılırken , son dönemlerde sağlık bakanlığı tüm tarama testlerinin ABR olarak yapılmasını planlamalarını yapmaktadır.

  • Bazı hastanelerde bebekler önce OAE’ler kullanılarak taranır.
  • İlk OAE testini geçemeyen bebeklere ABR kullanılarak ikinci bir teste yönlendirilir.
  • Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBU) beş günden fazla kalan bebeklere de rutin olarak ABR testini  yapılması önerilmektedir.

Yenidoğan İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?

Yenidoğan işitme testi doğum sonrası ikinci günden sonra yapılabilir. Testin en geç ilk 1 ay içinde yapılmış olması tercih edilir.

  • yenidoğan işitme tarama testi

Otoakustik Emisyon Testi (OAE’ler)

Kulağa minyatür bir kulaklık ve mikrofon yerleştirilir, ses gönderilir ve bir yanıt ölçülür.

  • Bir bebek normal şekilde işitirse, bir yankı tekrar kulak kanalına yansıtılır ve mikrofonla ölçülür.
  • Bebeğin işitme kaybı varsa, OAE testinde eko veya düşük eko ölçülemez.

İşitsel Beyin Sapı Tepki Testi (ABR)

İşitsel beyin sapı yanıtı (ABR) testi, 6 aylık olan yeni doğmuş bebekler ve kulağın duyabileceği en yumuşak ses seviyesi hakkında bilgi sağlayabilecek en iyi testtir.

İlk tarama testi olan otoakustik emisyon yapılmadağında,  ABR  kullanılır. Bu özellikle küçük çocuklarda veya davranış testlerini güvenilmez kılan gelişimsel gecikmeleri olan büyük çocuklarda faydalıdır. Doğal bir uyku durumunda bebeklerde yapılabilir. Daha büyük bebekler ve küçük çocuklar için genellikle sedasyon yapılır, çünkü çocuk test sırasında tamamen hareketsiz kalmalıdır. ABR, beynin, kulağa gönderilen 500-4000 Hz frekans aralığında tıklatma seslerine yanıt olarak etkinliğini kaydetmeyi içerir. Sesin şiddeti yaklaşık 105 dB’ye kadar yükseltilebilir. Geniş yelpazedeki insan işitme duyusuyla karşılaştırıldığında, bu testin frekans aralığı biraz dardır. Bununla birlikte, test edilen aralık konuşma ve dil gelişimi için gereken ortak frekansları kapsar.

Bebeğin kulaklarına sesler çalınır ve yanıtları tespit etmek için bebeğin başına elektrotlar yerleştirilir. Sesler, küçük kulaklıklar kullanılarak kulaklara verilir. Elektrotlar, işitme sinirinden gelen yanıtları alır ve bir bilgisayar yardımı ile işitme kaybı olan bebekleri tanımlamak için verilen yanıtlar ölçülür.

ABR testi, işitme sisteminin işitsel uyarana karşı vermiş olduğu cevabı, işitme sinir üzerinden belirleyen testtir.

abr testi

Yenidoğan İşitme Testi Öncesi Bebek Nasıl Hazırlanmalıdır?

ABR testi ve diğer işitme testleri sırasında bebeğinizin rahat ve huzurlu olması önemlidir. Testin tamamlanması yaklaşık 1 saat sürmektedir. Test öncesi bebeğinizin tüm fizyolojik ihtiyaçlarının giderilmiş olaması gerekmektedir. Karnı tok, gazı çıkarılmış, bezi değişmiş ve kolayca uykuya geçecek bir aşamada test merkezine gitmelisiniz. Test sırasında hareketsiz kalması isteneceğinden en ideal olarak uyuması daha iyi olacaktır. ABR testi çok hassas bir testtir ve ufak bir kıpırdama bile test sonuçlarını etkileyebilir.

ABR  İşitme Testi Nasıl yorumlanır?

ABR / BERA testi ,işime sinirinden duyma ile ilgili bir cevap alınıp, alınmadığını belirlemenize yarar.
Eğer test sonucu işitme kaybı ya da olmadığı tespit edilmişsse , objektif bir test olmasına rağmen, bu testin bir odyometrist tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer işitme kaybı net ise Serbest alan odyometrisi gibi daha ileri aşama işitme testi ile tanı netleştirilmelidir.

Yorum yapın

Call Now Button