Prematüre Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?

Prematüre aşı takvimi nasıl olmalıdır? Bazen prematüre bebeklerin anneleri bize, erken doğan bebeklerin aşılamalarının çocuklarına ağır gelip gelmeyeceği konusunda  sorular soruyorlar. Prematüre bebeklerin aşı takvimi nasıl, yada preamatüre bebeklerin aşıları nasıl yapılmalıdır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Ebeveynler, bebeklerinin düşük doğum ağırlığı ve bebeklerinin erken doğumlarıyla gelen olası sağlık sorunları nedeniyle aşılanamayacak kadar zayıf olduğunu düşünebilirler.

Çocuk doktorunuz size tüm bu bebeklere rutin olarak önerilen çocukluk aşılarını yaptırması gerektiğini söyleyecektir . Bu aşı uygulamaları normalde tüm çocuklara verildiği yaşlara ulaştığında standart aşılamada her aşılamayı yaptırmaları gerekir.

Prematüre Bebeklerde Aşı Takvimi Onlar İçin Daha Da Önemlidir:

  • Erken doğmuş bebekler; aşıların önleyebileceği enfeksiyonlara yakalanırsa, hastalıkla ilgili sorunları yaşama şansları daha yüksektir.
  • Doğum ağırlıklarına ve gebelik yaşlarına bakılmaksızın ( Hepatit B ve BCG aşısı hariç) zamanında doğmuş bebeklerle aynı zamanda ve aynı programa göre aşılanmalıdır.
  • Prematüre bebeklere aşı dozları tam verilir, aşı dozları bölünmez.
  • Prematüre bebeklerde aşılanma takvim yaşına göre yapılır. Bebek klinik olarak iyi ve kilo alımı mevcut ise takvim yaşı 60 gün olunca aşılamalar başlanır.
  • Mevcut aşıların tümü , erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere verildiğinde güvenlidir .
  • Aşılarla ilişkili herhangi bir yan etki hem tam hem de erken doğmuş bebeklerde benzerdir.
  • Aşılar ile ilgili sık sorulan soruları aşı soruları adlı yazımda okuyabilirsiniz.

prematüre aşı takvimi

Prematüre aşı takvimine göre bebeklere BCG aşısı nasıl yapılmalı?

34 haftadan sonra doğan bebeklerde aşılar kronolijk yaşa göre yapılır.

34 haftadan öce doğan bebekler doğumdan sonra gebelik haftası 34. haftayı doldurduktan sonra ve takvim yaşı en az 2 ay olduktan sonra ve 2000 gr olduktan sonra uygulanır

DaBT – Polio- Hib Ve Pnömokok Aşısı Nasıl Yapılır?

Prematüre bebekler 60 günlük olduktan sonra genel durumu iyi, beslenmesi iyi ise 60 günlük olduklarında, tıpkı zamanında doğan bebekler gibi 60 günlük olduklarında aşılar yapılabilir. Tam doz aşı yapılması gereklidir.

Nadir olarak , prematüre aşı takvimi içerisine olan karma aşı uygulaması sonrası çocuklarda Apne (solunum durması) sıkıntısı olabildiği için özellikle

  • 28 hafta altı doğan bebekler
  • ilk doz aşı uygulaması sonrası 48- 72 saat yataklı hastanede gözlem altında tutulması önerilmektedir.
  • İlk karma aşı – çoklu aşı uygulaması sonrası apne sıkıntısı olan bebeklere 2. doz karma aşılamada da hastanede aşılamanın yapılması gereklidir.
  • Ağır akciğer hastalığı, bronkopulmoner displazi, ağır konjenital kalp hastalığı olan bebeklerinde aşı sonrası en az 6 saat aile hekim tarafından gözetim altında tutulması önerilmektedir.

Hepatit B aşısı özel olarak anılmayı hak eder

Yeni doğanlar  ilk 24 saat içinde ilk hepatit B aşı dozunu almalıdırlar . Tıbbi ya da başka bir sebeple doğumda aşı yaptırmamış olan yenidoğanların ilk dozlarını mümkün olan en kısa sürede almaları ve 3 dozu da önerilen aralıklarla tamamlamaları gerekir.

Hamile bir kadın rutin doğum öncesi tarama sırasında veya doğum sırasında Hepatit B için pozitif çıkarda, çocuğunun doğumundan sonraki 12 saat içinde ilk hepatit B aşısı dozunu alması gerekir. İkinci doz 1 aylıkken ve son doz 6 aylıkken verilmelidir.

Pediatri dernekleri   2000 gram  üzeri doğum ağırlığına sahip tıbbi olarak stabil tüm prematüre bebeklerde aşı takvimi tam süreli bebeklerdeki gibi olmasını ve önerilen aşı takvimine göre ilk hepatit B aşı dozunu almasını önerir.

[irp posts=”947″ name=”PREMATÜRE BEBEK SORUNLARI”]

Doğum Ağırlığı 2000 gr Altında İse Hepatit B Aşısı Nasıl Yapılmalıdır?

Annede Hepatit Taşıyıcılığı Yoksa (Anne HBsAg Negatif ise)

Doğum ağırlığı 2000 g’dan azsa,  annede hepatit taşıyıcılığı yoksa, 1. doz 1 aylık olunca ve ya taburculukta yapılmalıdır. 2. doz 1. dozdan 1 ay sonra, 3. doz 1. dozdan 6 ay sonra yapılmalıdır.

Annede Hepatit Taşıyıcılığı Varsa (Anne HBsAg Pozitif ise)

Eğer bebek 2000 gr altında ise ve anne hepatit B taşıyıcı ise, 1. doz hepatit B aşısı ilk 12 saat içinde yapılır, ve bebeğe ilk 12 saat içinde hepatit B iminoglobulin yapılır.  Bebek 2000 gr altı olduğu için doğumda yapılan bu doz aşı şeması içinde sayılmaz, bebek 2. doz 1. ayın sonunda, 3. doz 2. ayın sonunda ve 4. dozda 7.ayın sonunda yapılır.

Bebeğe ayrıca 9 -15. aylarda antiHBS ve HBs Ag testleri yapılmalıdır.

Prematüre Aşıları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Prematüre bebeklere yapılan özel aşılar

Prematüre bebeklere yapılan özel aşılar, zamanında doğan bebeklere yapılan aşılardan farklı değildir. Herhangi bir problemi olmayan prematüre bebeklere özel aşılar, doktorunuzun kontrolüne TAKVİM YAŞINA uygun olarak yapılmalıdır.

Prematüre bebeklerde aşı takvimi nasıldır?

Prematüre bebeklerde aşı takvimi, zamanında doğan bebeklerin aşı takvimi gibidir. Bir başka web sitemiz olan cocuklarasaglik.com web sitemizden aşı takvimi sayfasına ulaşabilirsiniz.

Hepatit B aşı takvimi

Prematüre bebeklerde aşı takvimi takvim yaşına göre yapabilir. Ancak prematüre bebeklerde Hepatit B aşısı 2000 gr üzeri olduğunda yapılmalıdır. Ayrıntıl a.çıklamayı yazımız içinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Call Now Button