Bebek uyku ya da yenidoğanda uyku ile araştırma yaptığınızda bir çok bilgi edinmiş olabilirsiniz. Genel anahtar uyku rutini oluşturmaktır. Yeni doğanlar hepsinin aksine çok uyur – genellikle günde 16 ila 17 saat arası. Ancak çoğu bebek, yaşamın ilk birkaç haftasında, gündüz veya gece, bir saatte iki ila dört saatten fazla uyuya kalmaz.
Sonuç? Bebeğiniz için çok uyku ve çok düzensiz – ve yorucu – sizin için zamanlama. Yeni bir ebeveyn olarak, gece boyunca onu değiştirmek, beslemek ve rahatlatmak için muhtemelen birkaç kez yukarı çıkacaksınız.
Yenidoğan uyku düzenleri neden tahmin edilemez?
Bebek uyku döngüleri yetişkinlere göre çok daha kısadır ve bebekler beyninde meydana gelen olağanüstü gelişim için gerekli olduğu düşünülen hızlı göz hareketi (REM) uykusunda daha fazla zaman harcarlar.
Tüm bu tahmin edilemezlik bebeğiniz için gerekli bir aşamadır ve uzun sürmez – uykudan mahrum kaldığınızda sonsuzluk gibi gözükse de.
Bebeğiniz ne zaman daha uzun uyuyacak
6 ila 8 haftalık bebeklerin çoğu, gündüz kısa süreler ve geceleri daha uzun süreler boyunca uyumaya başlar, ancak çoğu gece boyunca beslenmek için uyanmaya devam eder. Ayrıca, daha kısa REM uykusu süreleri ve daha uzun süren derin olan REM dışı uyku süreleri yoktur.
4-6 ay arasında bir yerde, çoğu bebeğin gece boyunca 8-12 saat arası uyuyabildiğini söylüyor . Bazı bebekler 6 hafta gibi erken bir zamanda bile gece uzun süre uyurlar, ancak birçok bebek 5 ya da 6 aylık olana kadar o uyku uyanıklık döngüsüne ulaşamaz ve bazıları gece uyanmaya 1- 1,5 yaşına kadar devam eder. Amacımız, başlangıçta iyi uyku alışkanlıkları öğreterek bebeğinizin o aşamaya daha erken gelmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek uyku alışkanlıkları nasıl oluşturulur?
Bebeğinizin uyumasına yardımcı olacak birkaç ipucu:
Bebeğinize sık kestirmesi için bir şans verin. İlk altı ila sekiz hafta boyunca çoğu bebek bir seferde iki saatten daha uzun süre uyanık kalamaz. Bebeğinizi uyuması için daha uzun süre beklerseniz, daha fazla yorulabilir ve uykuya dalmakta zorlanabilir.
Bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı öğretin. Bazı bebekler gece kuşlarıdır . İlk birkaç gün bu konuda çok fazla şey yapamazsınız. Ancak bebeğiniz yaklaşık 2 haftalıkken, geceyi günden ayırt etmeyi öğretmeye başlayabilirsiniz .
Gündüz uyandığı ve , onunla olabildiğince etkileşime girin ve onunla oyun oynayın , evini ve odasını aydınlık tutun, telefon, müzik veya bulaşık makinesi gibi gündüz olağan gürültülerini en aza indirgemeye ÇA-LIŞ-MA-YIN !. Çünkü bu sesler her zaman olacak, en ufak seste uyanana bir bebek olmasını istemezsiniz.
Geceleri, uyandığında onunla oyun oynamayın. Işıkları ve gürültü seviyesini düşük tutun ve onunla konuşmaya fazla zaman harcamayın. Çok geçmeden, gecenin uyumak için olduğunu anlamaya başlamasına yardımcı olun.
Bebeğinizin yorgun olduğuna dair işaretler arayın. Bebeğinizin yorgun olduğuna dair işaretleri anlamaya çalışın. Gözlerini ovuyor mu, kulağını mı çekiyor, yoksa normalden daha telaşlı mı? Bunları veya diğer uykululuk belirtilerini tespit ederseniz, onu uyumaya bırakın. Yakında bebeğinizin günlük ritimleri ve kalıpları hakkında altıncı bir his geliştireceksiniz ve kestirmeye hazır olduğunda içgüdüsel olarak anlayacaksınız.
Bebeğiniz için yatmadan önce rutin düşünün. Yatmadan önce rutin takip etmeye başlamak için asla erken değildir . Bebeğinizin yatağını değiştirmek, bir ninni söylemek ve ona iyi geceler öpücüğü vermek kadar basit bir şey olabilir .
Yenidoğan uykusu yardımcı olmanın beş yolu.
Bebeğinize uykulu ama uyanıkken yatağa koyun. 6-8 haftalıkken, bebeğinize kendi başına uyuyabilmesi için bir şans vermeye başlayabilirsiniz. Nasıl? Uykulu ama hala uyanıkken onu yere bırakın,
Bebeğiniz çok küçük iken bile bebeğinizin uyuması için sallayarak uyutmayın. Ebeveynler, bu çok erken dönemlerde yaptıklarının etkisinin olmadığını düşünebilir ama “ama” Bebekler uyku alışkanlıklarını öğreniyorlar. Çocuğunuzu ilk sekiz hafta boyunca her gece uyumak için sallarsanız daha sonra da onu beklemesi gayet normaldir.
Annelerden tavsiyeler: İyi bebek uyku alışkanlıkları oluşturma konusunda bilseydim keşke
Bir sonraki aşamada okumaya hazır olduğunuzda, bakınız Bebek Uyku Temelleri: 3-6 Ay.