Bebeklerde Bıngıldak

Yeni doğmuş bir bebek kucağınızda tutarken, hepimizin böyle küçük başladığını hayal etmek inanılmazdır! Bir bebeğin vücudu, büyüme ve gelişimde inanılmaz değişikliklere uğramak üzere tasarlanmıştır. Bebeğin büyümesine izin veren özelliklerden biri ise bebeklerin bıngıldaklarıdır.

Bıngıldak Nedir?
Bebeğinizin başının üzerinde kemik kaplaması olmayan bir veya iki bölgeyi fark etmiş olabilirsiniz. Bunlar bebeğinizin bıngıldakları veya yumuşak noktaları olarak adlandırılır. Bebeklerin iki bıngıldakları vardır. Birincisi, başlarının ön tarafında bulunur. Bu iki bıngıldak arasındaki büyük olanıdır ve anterior bıngıldak olarak adlandırılır. Diğeri ise çok daha küçüktür ve başın arka tarafında yer alır. Bu ise posterior bıngıldak olarak bilinir.

Bebeklerde Bıngıldak Neden Vardır?
Kafatası birkaç kemikten oluşur. Aslında, kafatasımızın üst kısmını oluşturan sekiz farklı kranial kemik bulunmaktadır. Zamanla, bu kemikler birleşerek yetişkin kafatasını oluştururlar. Yenidoğan bebeklerde ise bu kemikler henüz tam olarak birleşmemiştir. Bıngıldaklar, kafatasındaki farklı kemikler arasındaki boşluklardır. Bu boşluklar, bebeğinizin başının doğum sırasında yeterince esnek olmasını sağlar. Ayrıca, başın ve beynin bebek büyüdükçe büyümesine izin verir. Bebeğinizin bıngıldakları aynı zamanda klinik bilgilendirme sağlayabilir. Örneğin, bir bebek iyi beslenmiyorsa ve susuz kaldıysa, bıngıldaklar düşük olabilir.

Bıngıldak Nasıl Korunmalıdır?
Bebeğinizi kucağınızda tutarken her zaman başını ve boynunu desteklemek iyi bir fikirdir. Bıngıldak, kemik kaplaması olmasa da, beyin kalın bir kaplama ile korunur. Bu kaplama, bebeğinizin saçını ve kafa derisini yıkarken veya şapka veya bant takarken bebeğinizin beynini korur. Bebeğinizin başının yaralandığından endişe duyuyorsanız, bebeğinizin çocuk doktoruyla iletişime geçmelisiniz veya acil servise gitmelisiniz.

Bebeklerin Bıngıldağı Neden Atar?
Zaman zaman bebeğinizin bıngıldaklarının atıştığını fark edebilirsiniz. Bu, başta endişe verici görünebilir, ancak tamamen normal bir durumdur. Bu atışmalar, bebeğinizin kalp atışı ile ve vücudundaki kanın atışı ile ilişkilidir.

https://www.instagram.com/reel/CwxQKUJISuZ/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Bebeklerde Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?
Bıngıldakların arka tarafındaki (posterior bıngıldak), ön taraftakinden (anterior bıngıldak) daha önce kapanır. Bu genellikle üç aylıkken olur. Anterior bıngıldak biraz daha uzun sürebilir ve bebek 9-18 aylık olduğunda genellikle kapanır. Aile hekiminiz, her sağlık kontrolünde bebeğinizin bıngıldaklarını uygun boyutta olduğundan ve çok hızlı kapanmadığından emin olmak için kontrol edecektir. Aile hekiminiz ayrıca bebeğinizin baş şeklini ve boyutunu da kontrol ederek başının uygun şekilde büyüdüğünden emin olacaktır.

Yorum yapın

Call Now Button