Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni, ilk aylık dönemlerinde henüz bir gece ve gündüz algısı olmadığı için yok diyebiliriz. Bıraksak 24 saat uyurlar ve küçük mideleri onları uzun süre tatmin edecek kadar anne sütü veya mama tutmadığından, günün veya gecenin hangi saati olursa olsun sık sık beslenmek için uyanırlar.

Yenidoğan Bebeğiniz Ne Kadar Uyuyacak?

Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni 24 saatlik bir süre içinde 14-17 saat uyuması gerektiği bilinmekte. Bazı yenidoğanlar günde 18-19 saate kadar uyuyabilir.

Yenidoğanlar her iki saatte bir beslenme için uyanırlar. Anne sütüyle beslenen bebekler yaklaşık 2-3 saatte bir sık ​​sık beslenir. Biberonla beslenen bebekler, her 3-4 saatte bir olmak üzere daha az sıklıkta besleme eğilimindedir.

Daha uzun süre uyuyan yenidoğanlar beslenmek için uyandırılmalıdır. Bebeğinizi her 2-3  saatte bir, iyi kilo alıp verene kadar beslemek için uyandırın, bu genellikle ilk birkaç hafta içinde olur. Bundan sonra, bebeğinizin geceleri daha uzun süre uyumasına izin verebilirsiniz.

Bir bebeğin hayatının ilk ayları, bebekle ilgilenmek için geceleri birçok kez uyanabilen ebeveynler için en zor aylar olabilir. Her bebeğin farklı bir uyku düzeni vardır. Bazıları 2-3 aylık olduklarında “gece boyunca” uyumaya başlar (bir seferde 5-6 saat), bazıları ise uymaz.

Bebekler için Güvenli Uyku

Bebekler Nasıl Uyumalı?

Bir bebeğin hayatının ilk haftalarında bazı ebeveynler aynı odayı paylaşmayı seçer. Bebekle aynı odayı paylaşmanız bizim de önerdiğimiz bir tutumdur. Oda paylaşımı, bebeğinizin beşiğini, portatif beşiğini, oyun bahçesini veya beşiğini ayrı bir çocuk odası yerine kendi yatak odanıza yerleştirmenizdir. Bu, bebeği yakınlarda tutar ve gece beslenmesine, rahatlatılmasına ve izlenmesine yardımcı olur. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) , yatak paylaşımı olmadan oda paylaşımını önermektedir . Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni oluştururken güvenli uyku alışkanlıkları da kazandırmak önemlidir.

Oda paylaşımı güvenli olsa da, bebeğinizi sizinle yatakta uyutmak değildir. Yatak paylaşımı ABÖS (ani bebek ölümü sendromu) ve uyku ile ilişkili diğer ölüm riskini artırır .

Küçük çocuğunuz için güvenli bir uyku ortamı için şu önerileri uygulayın:

  • Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırın, yüzüstü ve ya yan yatırmak önerilmemektedir. AAP 1992’de bu tavsiyeyi sunduğundan beri ABÖS oranı çok düşmüştür.
  • Sert bir uyku yüzeyi kullanın. Yatağı sıkıca oturan bir çarşafla örtün. Beşiğinizin, beşiğinizin veya oyun bahçenizin mevcut güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun.
  • Beşiğe veya beşiğe başka bir şey koymayın. Peluş oyuncakları, yastıkları, battaniyeleri, takılmamış çarşafları, yorganları, yorganları,
  • Aşırı ısınmadan kaçının. Bebeğinizi oda sıcaklığına göre giydirin ve fazla kalın giydirmeyin. Terleme veya dokunulduğunda sıcaklık hissi gibi aşırı ısınma belirtilerine dikkat edin.
  • Bebeğinizi sigara içenlerden uzak tutun. Pasif içicilik ABÖS riskini artırır.
  • Bebeğinizi bir emzik ile uyutun.  Ancak bebeğiniz emziği reddederse, zorlamayın. Emzik uyku sırasında düşerse, değiştirmeniz gerekmez. Emziriyorsanız, emzirmenin iyice yerleşmesini bekleyin.

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Yardımcı Olmak

Yenidoğanlar kendi programlarını takip ederler. Önümüzdeki birkaç hafta ila aylar arasında, siz ve bebeğiniz bir rutine alışmaya başlayacaksınız.

Bebeğinizin beyninin gece ile gündüz arasındaki farkı bilmesi birkaç hafta alabilir. Ne yazık ki, bunu hızlandırmak için fazla bir öneri  yoktur.

Bebek Uyku Düzeni İçin Öneriler

  1. Gece yarısı beslenmeleri ve bebek bezi değişimleri sırasında işleri sessiz ve sakin tutmaya yardımcı olur.
  2. Işıkların parlaklığını düşük tutmaya çalışın ve bebeğinizle oynama ya da onunla konuşma dürtüsüne direnin.
  3. Sarı renkli ışık uykuyu desteklemek için iyidir.
  4. Bu, gecenin uyumak için olduğu mesajını gönderecektir.
  5. Bebeğinizin geceleri beşikte uyumasına izin verin, böylece küçük çocuğunuz buranın uyku yeri olduğunu öğrenir.
  6. Geceleri daha iyi uyuyacağı umuduyla bebeğinizi gün boyunca ayakta tutmaya çalışmayın. Aşırı yorgun bebekler, gün boyunca yeterince uyuyanlara göre genellikle geceleri uyumakta daha fazla sorun yaşarlar.
  7. Yeni doğan bebeğiniz telaşlıysa, bebeğiniz sakinleşirken sallanıp, kucaklaşıp şarkı söylemekte sorun yok.
  8. Kundaklama (bebeği hafif bir battaniyeye sarmak) ağlayan bir bebeği yatıştırmaya da yardımcı olabilir.
  9. Bebeğinizin hayatının ilk aylarında kucağa alarak “şımartmak” kesinlikle bir problem değildir. (Aslında, gün içinde tutulan veya taşınan yenidoğanlar daha az kolik ve huzursuzluk yaşama eğilimindedir .

Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?

Ebeveynlerin çoğu, yeni doğan bebeğinin gün içinde çok fazla uyumasını veya kestirmesini beklerken, normal olanın aralığı oldukça geniştir. Bebeğinizin uykusuyla ilgili sorularınız varsa, doktorunuzla konuşun.

Call Now Button