Bebeğiniz, onu rahatlatmak için hiçbir şey yapamayacağınızı düşünmenize neden olacak neredeyse her gün düzenli bir mızmızlanma dönemi yaşıyor mu?
Kolik Nedir, Bebeğinizin Kolik Bebek Olduğunu Nasıl Anlarız?
Kolik, sağlıklı bir bebekte sık, uzun süreli ve yoğun ağlama veya huzursuzluktur. Kolik, ebeveynler için özellikle sinir bozucu olabilir çünkü bebeğin sıkıntısı görünürde bir sebep olmadan ortaya çıkar ve onu rahatlatmak için genelde hiç bir şey yapamazsınız.
Bebeklerde kolik oldukça yaygındır, özellikle akşam saatleri ile gece yarısı arasında – tam da günün yorgunluğundan ve kendinizi yorgun hissettiğinizde. Bu huysuzluk dönemleri, özellikle başka talepkar çocuklarınız varsa veya yapacak işiniz varsa işkence gibi gelebilir, ancak neyse ki uzun sürmezler. Bu kolik bebek ağlamaları genellikle üç haftalık iken başlar ve altıncı haftada en zirve yapar. Kolik bebek ağlamaları genellikle yaklaşık 3 saat civarı sürebilir, üçüncü ayın sonuna doğru 1 saate azalır ve daha sonra biter. Bebek birkaç saat içinde sakinleştiği ve günün geri kalanında nispeten huzurludur.
Bebeklerde Kolik Sıklığı
Tüm bebeklerin yaklaşık beşte biri, genellikle ikinci ve dördüncü haftalar arasında kolik geliştirir. Tutarsız bir şekilde ağlarlar, genellikle çığlık atarlar, bacaklarını uzatırlar veya çekerler ve gaz çıkarırlar . Mideleri gazla genişler veya şişebilir. Ağlama rutinleri günün her saatinde gerçekleşebilir, ancak genellikle akşamın erken saatlerinde daha da kötüleşirler.
Kolik Neden Olur?
Ne yazık ki, bunun neden olduğuna dair kesin bir açıklama yok. Çoğu zaman kolik, çocuğun alışılmadık şekilde uyarılmaya duyarlı olduğu veya sinir sistemini “kendi kendine düzenleyemediği anlamına gelir. Olgunlaşmamış bir sinir sisteminin neden olabileceği düşünülür. O olgunlaştıkça, kendini teselli edememe – sürekli ağlama ile belirginleşir.
Genellikle bu “kolik ağlama” üç ila dört ay arasında sona erer, ancak altı aylık olana kadar sürebilir. Bazen emziren bebeklerde kolik, annenin beslenmesindeki bir yiyeceğe duyarlılığın bir işaretidir . Rahatsızlığa nadiren mamalardaki süt proteinine duyarlılık neden olur. Kolik davranışı ayrıca fıtık veya bir tür hastalık gibi tıbbi bir soruna işaret edebilir .
Koliğin Geçmesi İçin Sadece Beklemeniz Gerekse de, Birkaç Şey Denemeye Değer Olabilir:
Çocuk doktoru klinikleri ve çocuk acillerine başvuruların en sık nedenlerinden biride bebeklerin acil kolik başvurularıdır
- Öncelikle, ağlamanın tedavi gerektirebilecek herhangi bir ciddi tıbbi durumla ilişkili olmadığından emin olmak için elbette çocuk doktorunuza danışın . Sonra ona aşağıdakilerden hangisinin en çok yardımcı olacağını sorun.
- Emziriyorsanız, süt ürünlerini, kafein, soğan, lahana ve diğer potansiyel olarak rahatsız edici yiyecekleri kendi diyetinizden çıkarmaya çalışabilirsiniz.
- Bebeğinizi mama ile besliyorsanız , çocuk doktorunuzla bir süt proteinin daha çok parçalanarak oluşturulan hidrolizat formülleri hakkında konuşun. Rahatsızlığa gıda hassasiyeti neden oluyorsa, bu değişikliklerden birkaç gün sonra kolik azalmalıdır.
- Bebeğinizi aşırı beslemeyin , bu onu rahatsız edebilir. Genel olarak, bir beslenmenin başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar en az iki ila iki buçuk saat beklemeye çalışın.
- Bebeğinizi yatıştırmak için bir bebek taşıyıcısı ile yürüyün. Rahatsızlığı devam etse bile hareket ve vücut teması onu rahatlatacaktır.
- Onu sallayın, yan odadaki süpürgeyi çalıştırın veya elbise kurutucusunu, vantilatörü veya beyaz gürültü makinesini duyabileceği bir yere yerleştirin. Sabit ritmik hareket ve sakinleştirici bir ses uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Ancak, çocuğunuzu asla çamaşır makinesinin / kurutucunun üzerine koymamaya dikkat edin.
- Bir emzik verin . Bazı emzirilen bebekler aktif olarak reddederken, diğerleri için anında rahatlama sağlayacaktır.
- Bebeğinizin karnını dizlerinizin üzerine koyun ve nazikçe sırtını ovun. Karnına baskı yapmak onu rahatlatabilir.
- Kundaklama onu emniyette ve sıcak hisseder, böylece büyük, ince bir örtü ile kundaklama iyi gelebilir.
Gergin ve endişeli hissettiğinizde, bebeğinize bir aile üyesi veya arkadaşınızın bakması iyi olabilir ve siz evden çıkın. Bir veya iki saat uzakta olmak bile olumlu bir tutum sergilemenize yardımcı olacaktır. Ne kadar sabırsız ya da kızgın olursanız olun, bir bebek asla sarsılmamalıdır . Bir bebeği sertçe sallamak körlüğe, beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Size yardımcı olacak yollar önerebileceğinden, depresyondaysanız veya duygularınızla baş etmekte güçlük çekiyorsanız doktorunuza bildirin.
Sık Sorulan Sorular
- Bebeğinizde kolik olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Kolik bebeklerde daha çok çığlık atma veya ağrı ifadesi gibi görünebilen yoğun ağlama vardır. Açlığı ifade etmek için ağlamanın veya bez değiştirme ihtiyacının aksine, görünürde bir sebep olmadan ağlama şikayetleri vardır. Ağlamadan sonra bile aşırı huzursuzluk devam edebilir.
2.Kolik ne zaman biter?
Kolik bir bebeğin ağlaması genellikle rahatsız edici, yoğun ve bebek acı çekiyormuş gibi olur. Kolik genellikle doğumdan 6-8 hafta sonra zirveye ulaşır. Kolik, vakaların% 50’sinde yaklaşık 3 aylıkken ve vakaların% 90’ında 9 aylık olduğunda sona erer. Kolikli bir bebek sağlıksız bir bebek değildir.
3. Kolik en çok geceleri mi olur?
Ağlama genellikle her gün aynı saatte meydana gelir. Kolik herhangi bir zamanda, gündüz veya gece meydana gelebilmesine rağmen, çoğu bebek bunu öğleden sonra veya gece yaşar ve çoğu gün aynı saatte olur.
4 . Kolikli bebekler daha az mı uyurlar?
Son derece telaşlı olan kolikli bebekler genellikle 24 saatlik bir süre boyunca kolik olmayan bebeklerden daha az uyurlar (günde 14 saate karşılık 11,8 saat). Kolikli bebekler gündüz, akşam ve gece daha az uyurlar ancak en büyük fark geceleri daha az uyumalarıdır.