Sebzeler : ilk başladığımız gıda grubu sebzeler. Havuç , patates , kabak , balkabağı verilebilir. Haşlandıktan sonra tel süzgeçten geçirilir ya da ezilerek püre / çorba kıvamında bebeğe sunulur. İlk başlarda daha sulu kıvamda olan bu sebze karışımı daha sonra daha yoğun halde verilir. Başlangıç tek sebze ile yapılır, daha sonra 3 günde bir üzerine yeni sebze eklenerek çorbanın içeriği zenginleştirilir. Püreyi hazırladıktan sonra üzerine 1 çay kaşığı zeytinyağ katabilirsiniz. Tuz, baharat salça ilk 1 yıl istemiyoruz. Takiben içerisine pirinç , bulgur gibi tahıllar konularak kalorisi ve yoğunluğu arttırılır. Sebze olarak daha sonraki aylarda fasulye, bezelye, ıspanak , brokoli , karnıbahar eklenebilir.
Ek Gıda Öğün Sayısı : 1 öğün sebze
Meyveler: 2. grup gıdalar. Elma, armut, muz ile başlanabilir. Meyveleri hazırlarken kabuklarının soyulup verilmesi gerekli. Meyveleri cam rendede rendeleyip, çıkan su ile birlikte azar azar verelim. İlk bir kaç gün 1 tatlı kaşığı verelim. Sonra azar azar arttırabiliriz. 3 gün kuralı meyvelerde de geçerli. 3 gün sonra diğer meyveye 3 gün sonra başka bir meyveye geçebilirsiniz. Portakal , kivi, mandalina, çilek, domates gibi meyveleri allerjen olduğu için 9. aydan sonra vermeye başlamalıyız.
Ek Gıda Öğün Sayısı : 1 öğün sebze + 1 öğün meyve
Yoğurt: Proteinli gıdalardan ilk başlayacağımız gıda yoğurt. Yoğurdu mümkünse günlük mayalamanızı öneririm. Ve evde pastörize sütten hazırlamalısınız.
Ek Gıda Öğün Sayısı : 1 öğün sebze + 1 öğün meyve + 1 öğün yoğurt
Peynir: Yoğurt başladıktan 1 hafta sonra tuzsuz peynir, lor , çökelek ya da ev yapımı labne peyniri verebilirsiniz. Sabah kahvaltıda bunlardan birini verebilirsiniz.
Yumurta Sarısı : 7. aya doğru yumurta sarısı verebiliriz. ⅛ haşlanmış, kayısı kıvamında yumurta sarısı başlayabiliriz. 10 günde bir miktarını arttırarark, 8 ay başlarında tam yumurta sarısına geçelim. yumurta beyazını 1 yaşa kadar kesinlikle vermeyeceğimizi unutmayalım.
ET: Yumurta başladıktan 10 gün sonra çift çekilmiş yağsız kuzu kıyması başlayabiliriz. Pürelerine ve ya çorbasına 1 tatlı kaşığı kadar ekleyebiliriz. Bebek gelişimi için protein çok önemli olması nedeni ile hergün et vermenizi öneriyorum. Kırmızı etten 10 gün sonra organik tavuk eti , tavuk etinden 10 gün sonrada balık eti verebilirsiniz. Önerdiğim balıklar, hamsi, sardalye, somon, uskumru gibi yağlı balıklar. Kültür balıklarını bebek beslenmesinde uygun olmadığını düşünüyorum.
Kırmızı et, tavuk ya da balık eti her gün birinden vermeniz onun büyümesi ve beyin gelişim açısından çok önemlidir.