Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Önemli Konular

Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğime ne zaman katı yiyecek vermeliyim?

Bebeğiniz hazır olma belirtileri gösterdiği sürece, çocuğunuzun doktoru katı yiyeceklere 4 ila 6 ay arasında istediğiniz zaman başlayabileceğinizi söyleyebilir. O zamana kadar anne sütü veya mama bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm kalori ve besini sağlar. Bebekler henüz katı yiyecekleri güvenli bir şekilde yutmak için fiziksel becerilere sahip değiller ve sindirim sistemleri  , yaklaşık 4 aylık olana kadar katı yiyecekler için hazır değil  . Bu nedenle benim de hastalarıma önerim ek gıdaya geçiş 6 ay civarında olması şeklinde planlamalar yapmaktayız.

Bebeklerin zihinsel gelişimi, sindirim sistemi gelişiminden daha erken olmaktadır. Bu nedenle ek gıdaya geçiş zamanı için acele bir tutum takınılmamalıdır.

Bebeğinizin ek gıda ile beslenmeye hazır olduğunu nasıl anlarsınız?

Bebeğiniz sıvı diyetin ötesine geçmeye hazır olduğunda size net işaretler verecektir. Aranacak ipuçları şunları içerir:

  • Baş kontrolü .  Bebeğinizin başını sabit ve dik bir pozisyonda tutabilmesi gerekir.
  • Desteklendiğinde iyi oturması.  Bebeğinizin iyi yutması için bebek mama koltuğunda veya mama sandalyesinde dik oturabilmesi gerekir  .
  • İtme refleksini” kaybetmesi.  Bebeğinizin ağzı ve dili, sindirim sistemi ile uyumlu olarak gelişir. Katı yiyeceklere başlamak için, yiyecekleri ağzından dışarı itmek için dilini kullanmak yerine, yiyeceği ağzının arkasına taşıyabilmeli ve yutabilmelidir.
  • Yeterince kilo alımı.  Doğum ağırlığını iki katına çıkardıysa, en az 6 kilo ağırlığında ve en az 5 aylıksa katı yiyecekler yemeye hazır olabilir.
  • Yemeklere merak başlaması.  Bebeğiniz yemeğinizi aramaya veya uzanmaya başlayabilir ya da ona bir kaşık verirseniz ağzını açabilir.

Bebeğime ek gıdayı nasıl vermeliyim?

Bunu yapmanın tek bir doğru yolu yok.

Katı yiyeceklere başlamanın geleneksel yolu, bebeğinize sebzelerden başlayarak, onları püre şeklinde hazırlayıp, kaşıkla beslemektir, ancak bazı ebeveynler bebeğin önderliğinde beslenme denilen BLW yöntemini merak eder ve bu beslenme şeklini tercih eder. Bu beslenme şeklinde büyük parçalar halinde yumuşak besinler büyük parçalar halinde konulur ve bebeğin kendi kendini beslemesi beklenir. Benim düşüncem ve hastalarımla paylaştığım şekil püre şeklinde başlanılıp, 9. Ayda bebeğin kendini beslemesine izin vermek klasik yöntemdir.

Yeni besini bebeğime nasıl tanıtırım?

Ek gıdaya geçiş hakkında bu konuda çocuk doktorunuza danışın, çünkü görüşler farklıdır ve ailenizde gıda alerjisi öykünüz varsa tavsiyeler farklı olabilir.

Uzmanlar, geleneksel olarak katı yiyecekleri kademeli olarak vermeyi, yeni bir yiyecek denemeden önce bebeğinize her yeni gıdayı birkaç kez sunmayı önermişlerdir. Ancak AAP artık birden fazla yiyeceği aynı anda başlatmanın güvenli olduğunu söylüyor.

Bebeğinizin çok çeşitli yiyecekler yemesini istemenize rağmen, her yeni tat ve dokuya alışması zaman alır. Ve her bebeğin kendine özgü yiyecek tercihleri ​​olacaktır, ancak genel olarak bebeğiniz geçişe  püre haline getirilmiş veya yarı sıvı yiyeceklerle başlayabilir, sonra süzülmüş veya ezilmiş yiyeceklere geçebilir ve sonunda küçük parçalar halinde atıştırmalık yiyeceklere geçebilir  .

Ek Gıda alerjisinin belirtileri nelerdir?

Bebeğinizin yeni bir yiyeceğe alerjisi varsa,  birkaç dakika veya saat içinde bir reaksiyon belirtileri göreceksiniz  . Gıda alerjisi olan çoğu çocuğun hafif reaksiyonları vardır. Kurdeşen , kusma veya  ishal fark ederseniz  ,  tavsiye için bebeğinizin doktorunu arayın.

Hırıltılı solunum, nefes almada güçlük veya yüzde şişlik (dil ve dudaklar dahil) fark ederseniz, bebeğiniz anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden bir reaksiyon  geçiriyor olabilir . Derhal  112’yi  arayın .

Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?

Bebeğinizin iştahı bir beslenmeden diğerine değişecektir, bu nedenle ne kadar yediğinin katı bir şekilde hesaplanması, ne zaman yettiğini söylemenin güvenilir bir yolu değildir. Ek gıdaya geçiş dönemindeki bebeğinizin yapabileceği şu işaretleri  ayırt etmeye çalışın:

  • Sandalyesine yaslanır
  • Kafasını yiyeceklerden uzaklaştırır
  • Kaşıkla oynamaya başlar
  • Bir sonraki ısırık için ağzını açmayı reddetmesi genel olarak doyma belirtileri sayılabilir.

Yine de bebeğime anne sütü veya mama vermem gerekiyor mu?

Evet, anne sütü veya mama, bir yaşına gelene kadar bebeğinizin kalorisinin ve beslenmesinin çoğunu sağlayacaktır . Her ikisi de sindirimi kolay bir biçimde önemli vitaminler, demir ve protein sağlar. Katı yiyecekler, anne sütünün veya formülün o ilk yıl boyunca sağladığı besinlerin yerini alamaz.

Ek gıdalar tamamlayıcı besinlerdir. Yani anne sütüne destek besinlerdir. Onun yerini hiçbir zaman tutmaz.

6 aylik bebek beslenmesi

Bebeğiniz günde kaç kez katı yiyecek yemeli?

İlk başta günde sadece bir öğün katı yiyecekler yiyecek. Yaklaşık 6 ila 7 ay arasında, günde iki öğün yemesi normaldir. Yaklaşık 8 ila 9 aydan başlayarak, günde üç kez katı yiyecekler yiyor olabilir. 8 aylık tipik bir günlük diyet aşağıdakilerin bir kombinasyonunu içerebilir:

  • Anne sütü veya demir takviyeli mama
  • Demir takviyeli tahıl
  • Sebzeler
  • Meyve
  • Yumurta, peynir, yoğurt, kümes hayvanları, mercimek, et gibi az miktarda protein

Henüz   bebeğinize vermemeniz gereken bazı yiyecekler var. Örneğin bal, bir yaşından küçük bebeklerde botulizme neden olabilir. Ve bebekler inek sütü veya soya sütünü denemek için ilk doğum günlerinin sonrasına kadar beklemelidir.

Call Now Button