D Vitamini Her Bebeğe Verilmeli Mi?

D vitamini güneş ışığının cildimize teması sonrası vücudumuzda doğal yollardan üretilmektedir. Tüm çocukların yeterince güneş ışığından faydalanması bu nedenle önemlidir. Tabi güneşe fazla maruziyetin zararları da mevcuttur. Bu nedenle güneşlenme için zamanlama ve süre önemlidir.

D vitamininin bilinen en önemli fonksiyonu kemik sisteminin güçlenmesini sağlamak iken bunun yanında sinir sistemi, antioksidan özelliği ve gelişime katkıları gibi daha bir çok faydası bulunmaktadır.

Bebeklere D vitamini damlaları verilmeli midir ?

  • D vitamini takviyesi günde 400 ünite olarak bebekler 15 günlük olduktan sonra başlanmaktadır.

bebeklede d vitamini

D vitamini ne zamana kadar devam edilmelidir ?

Anne sütü alıyorsa ve bir miktarda beslenmeye başladıysa, bu bebeklere 400 ünite D vitamini 12 aylık olana kadar rutin verilmelidir.

Tamamen mama ile beslenen bebeklere ise yaklaşık günlük 1 litre mama içmeye başladıktan sonra D vitamini verilmesine gerek yoktur. Mamaların bir çoğunda günlük 400 ünite D vitaminini karşılayacak vitamin bulunmaktadır. 

D vitamini eksikliğinde ne olur ?

D vitamini eksikliğinde kemik ve kalsiyum metabolizması hastalığı olan Rikets denilen durum oluşur

Gelişmekte olan kemik dokusundaki  mineralizasyon bozukluğu ile karakterize hastalıktır. En sık nedeni D vitamini eksikliğidir. Riketste, bıngıldağın fazla geniş olması, büyüme geriliği, halsizlik, yürümede gecikme, kemiklerde eğilmeler gibi durumlar görülebilir.

Kaynak: Cocuklarasglik.com daki yazılarım içerisinden seçilmiştir.

 

Yorum yapın

Call Now Button