Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, bebekten bebeğe değişken semptomlar ile gidebilir. Bazı çocukta huzursuzluk ön planda iken, bazı çocuklarda ateş, iştahsızlık yapabilir. Peki bu belirtiler ile nasıl başa çıkabilirsiniz. Gelin şimdi bebeklerde diş çıkarma ile faydalı bilgileri öğrenelim.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?
Bebeğiniz, diş etlerinin altına gömük olarak yerleşmiş tam bir set süt dişi ile doğdu. Çoğu bebeğin ilk dişleri 4 ila 6 aylıkken çıkar, ancak aralık geniştir. Bazı bebekler daha erken diş çıkarmaya başlar, bazıları ise bir yaş veya daha büyük olana kadar diş çıkarmaz. Bebeğinizin diş çıkarma zaman çizelgesi hakkında endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuz veya bir çocuk diş hekimi ile görüşün.
Süt dişleri tipik olarak çiftler halinde ve tüm çocuklar için aynı sırada görünür: Alt iki orta diş, sonra üst iki orta diş, sonra yan ve arka dişler. 2 yaşına kadar, çoğu çocuğun 20 süt dişinin tamamı genellikle tamamlanır.
Bebeklerde diş çıkarma çizelgeleri ile, diş çıkarma zamanı hakkında tahminde bulunabilirsiniz
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Her bebek diş çıkarma konusunda farklıdır; bazıları sorunsuz bir şekilde çıkarır, bazıları da oldukça zorlanır.
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri olarak aşağıdakileri fark edebilirsiniz:
- Kırmızı, şiş veya hassas diş etleri.
- Aşırı salya
- Kulak çekmek. (Bu aynı zamanda bir kulak enfeksiyonundan da kaynaklanabilir.)
- Kemirme veya çiğneme arzusu.
- Huzursuzluk
- Uyku problemi.
- Yeme davranışında değişiklik. (Emzirmek, biberon emmek veya katı yiyecekler yemek diş etlerini rahatsız edebilir ve ya yatıştırabilir.
- Diş çıkarırken daha fazla veya daha az yemek isteyebilir. Genellikle de daha az yemek isterler!
- Diş Çıkarma Belirtilerini Rahatlatmaya Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Kolay diş çıkarmaya yardımcı olabilecek 5 İpucu
- Temiz bir bezi ıslatın, plastik bir torbaya koyun ve torbayı bir saat kadar buzdolabına koyun. Bezi çıkarın ve bebeğinizin onu çiğnemesine izin verin. El bezinin dokusu, soğuk sıcaklıkla birlikte yardımcı olabilir.
- Diş çıkarma halkasını deneyin. Diş hekimleri, sert diş çıkarma halkalarını önermektedirler. Bunları soğutmak için buzdolabına koyabilirsiniz ve hatta bazıları dokulu bir yüzeye sahiptir. Sıvı dolu modelleri kullanmanızı önermemekteyim.
- Temiz bir parmağınızı veya kaşığın arkasını bebeğinizin diş etlerine hafifçe sürtmeyi deneyin.
İlaç Hakkında? - Benzokain içeren jellerin özellikle 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesini tavsiye eder, çünkü bunlar nadir fakat ciddi yan etkilere neden olabilir.
- Aspirin çocuklar için tehlikeli olabilse de, bebek asetaminofeni ve bebek Ibuprofen genellikle bebeğinize diş çıkarma sırasında vermek için güvenli ilaçlar olarak kabul edilir. Bebeğinize herhangi bir ilaç veya takviye vermeden önce çocuk doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.